Radhus från 1970 skyddas på Ekedal

Hässleholm HÄSSLEHOLMEtt helt radhuskvarter med hus från skiftet 1960-70 ska bevaras för framtiden.
Hässleholm • Publicerad 18 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

HÄSSLEHOLM

Ett helt radhuskvarter med hus från skiftet 1960-70 ska bevaras för framtiden.

Det beslöt byggnadsnämnden på onsdagen. Det innebär att de 22 radhusen på Bågvägen och ... hädanefter bara får bygga uterum och installera takfönster på baksidan.

– Fasaden av orange tegel och vitputsat bruk ska hållas intakt. Det här handlar om 22 hus som ser likadana ut från samma tidsperiod. Viktig kulturmiljö att bevara handlar inte bara om sekelskiftesvillor, resonerar Kenny Hansson (M) som är ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Beslutet kommer nu att gå ut på samråd för att få in synpunkter från de berörda husägarna.

Om man redan byggt uterum på framsidan, vilket vissa gjort, måste det rivas?

– Nej det finns inget sådant tvång, Men man får inte riva ner och bygga om sitt uterum om det finns på framsidan av huset. Alla väntande bygglov rörande de här huset kommer att behandlas efter den nya planen, förklarar Kenny Hansson.

De 22 huset ligger i samma kvarter längs Bågvägen och Körsbärsvägen på Ekedal. De hus Norra Skåne läst uppgifter om är byggda 1970.

bild 1/3
En för Hässleholm unik husmiljö längs Bågvägen  från skarven 1960-70-tal. - Unikt med 22 (tillsammans med husen på Körsbärsvägen) hus som ser likadana ut, säger Kenny Hansson (M) som är ordförande för miljö-och stadsbyggnadsnämnden.
Värt att bevara som kulturmiljö. Det anser byggnadsnämnden om husen på Bågvägen och Körsbärsvägen. Huset på bilden finns på Bågvägen. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Ett hus på körsbärsvägen. Fasaderna av orange tegel och vitt bruk ska inte få ändras. Politikernas beslut innebär också att husägarna inte får bygga uterum på och takfönster på vilken sida de vill av huset. Ingen kommer dock att behöva riva något, på grund av beslutet. Nu ska ändringen av detaljplanen, som det är frågan om, ut på samråd för att de berörda ska få komma med synpunkter.
En för Hässleholm unik husmiljö längs Bågvägen  från skarven 1960-70-tal. - Unikt med 22 (tillsammans med husen på Körsbärsvägen) hus som ser likadana ut, säger Kenny Hansson (M) som är ordförande för miljö-och stadsbyggnadsnämnden.
Värt att bevara som kulturmiljö. Det anser byggnadsnämnden om husen på Bågvägen och Körsbärsvägen. Huset på bilden finns på Bågvägen. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.