Helvetet på jorden

Opinion Det förefaller som om Sri Lankas president och säkerhetstjänst mottog varningar om ett möjligt islamistiskt terrordåd redan fjorton dagar innan den förödande attacken på kristna kyrkor och hotell på flera håll i landet.
Opinion • Publicerad 22 april 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Släktingar sörjer vid 12-åriga Sneha Savindis kista. Foto:tt
Släktingar sörjer vid 12-åriga Sneha Savindis kista. Foto:tt

Det förefaller som om Sri Lankas president och säkerhetstjänst mottog varningar om ett möjligt islamistiskt terrordåd redan fjorton dagar innan den förödande attacken på kristna kyrkor och hotell på flera håll i landet. Myndigheterna hade namn på misstänkta. Av okända skäl valde de att inte agera på varningarna och varskodde inte heller landets premiärminister. Kanske ligger den politiska konflikt som finns mellan president och premiärminister bakom beslutet.

Givetvis är det svårt att avgöra vilka varningar som bör tas på allvar och hur man skulle kunna avvärja terrordåd. Men medborgarna bör med rätta bli mycket upprörda om det stämmer att det ligger simpla politiska skäl bakom beslutet att inte agera förebyggande. Med tanke på terrordådets omfattning och spridning hade det sannolikt inte gått att avvärja helt, men med 290 döda i skrivande stund hade varje räddat liv varit en vinst.

Detta är det första stora våldsdådet sedan landets blodiga inbördeskrig för tio år sedan. Man hade rest sig, men blir nedtryckt igen. Turister kommer att överge landet, i alla fall kortsiktigt, och interna konflikter lär trappas upp. De radikala islamististerna i gruppen National Thowheeth Jama’ath som sägs vara ansvarig är inte bara emot kristnas utövning av sin religion, utan har också kopplats till vandaliseringen av buddistiska statyer. Då kan man lägga märke till att buddismen på Sri Lanka också är mer extrem än på andra håll och buddistmunkar har deltagit i sabotage mot kristna gudstjänster. Grogrunden för fortsatta och eskalerade politiska konflikter är tyvärr god.

Islamismen är tyvärr fortsatt synnerligen framgångsrik med att hjärntvätta martyrer. Det är oklart vad dessa personer vill och hur man kan finna något gudomligt i att mörda andra människor och deras barn. Vilken himmel man kan föreställa sig att man kan komma till när man gör så vet vi inte. Allt vi vet att är att de vill skapa helvetet på jorden för meningsmotståndare och har lyckats med det.Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.