Annons

Mobilfilmare polisanmälda

Opinion Ett antal personer har polisanmälts efter att ha filmat en olycka där en lastbilschaufför dog.
Opinion • Publicerad 22 april 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Ett antal personer har polisanmälts efter att ha filmat en olycka där en lastbilschaufför dog. Tre av dem för olaga integritetsintrång, enligt den nya lagen som gjort det straffbart att sprida känsliga bilder, filmer eller uppgifter om det kränker den personliga integriteten. De anmälda personerna var enligt polisen öppna med att de vill lägga upp bilderna i sociala medier.

Polis och övrig räddningspersonal har under ett antal år oroat sig för att bild- och filmjägare går i vägen och hindrar deras arbete på olycksplatser. Att vara i vägen för räddningspersonal under en olycka för att ta bilder är både moraliskt och praktiskt oförlåtligt. Det kan bero på ögonblick om man kan rädda någons liv. Om man inte försöker få bort mobilfilmare från olycksoffer kan en dag filmaren bli indirekt skyldig till någons död. Dessutom kan inte polisens resurser slösas bort att hålla nyfikna borta från ett olycksoffer, de behövs på annat håll.

Annons

Det vore dessutom tragiskt om någon fick se sin förolyckade anhöriga i sociala medier.

Det finns en annan aspekt på filmandet: det kan vara ett övergrepp eller övervåld som filmas. Om man ser någon bli illa behandlad kan det vara ett sätt att försöka få rättvisa att filma händelsen och sprida informationen. I sådana fall är det extra intressant att fråga sig vad som ska ses som intrång.

Det är bra att man nu prövar den nya lagen om olaga integritetsintrång för att få klarhet i hur den ska tolkas i sådana här fall. Polisen söker ett prejudicerande fall eftersom de besväras av folk med mobilkameror i sitt arbete. Men även för gemene man är det bra att få reda på vad som är lagligt och att inte möjligheten att dokumentera en orättvisa faller under den rubriken.

Idealet vore om man kunde få folk att sluta gå i vägen för räddningspersonal, men inte vara rädda för att använda kameran för att dokumentera missförhållanden. I nuläget är det oklart om lagen skyddar mot intrång eller också riskerar att begränsa yttrandefriheten.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons