Även förorter ska med lag byggas

Opinion Ebba Busch Thor efterlyser traditionella värderingar och kristen värdegrund, särskilt i förorter, i en debattartikel i Expressen.
Opinion • Publicerad 23 april 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Ebba Busch Thor efterlyser traditionella värderingar och kristen värdegrund, särskilt i förorter, i en debattartikel i Expressen.

Hon spänner hästen framför kärran och menar att länder med kristen värdegrund är mer progressiva. Det är snarare så att länder som tidigt utvecklas i progressiv inriktning har lyckats minska kyrkans och religionens inflytande på politik och livsstil.

Vi behöver mindre, inte mer, religion och religiös värdegrund i samhället och i förorten. Inget polariserar så som att inte tillhöra samma religion. Vi behöver sekulärt medborgarskap och sammanhållning baserad på att vara fria individer som är lika inför lagen. Land skall med lag, inte med religiösa dogmer, byggas.

Problemen uppstår när folk inte tycker de måste följa svensk lagstiftning eller inte tycker att de får den hjälp av myndigheterna de har rätt till och alltså inte känner sig lika inför lagen.

Kristendomen har inte varit någon föregångare för liberala värderingar: den svenska kristna kyrkan har reformerats som en konsekvens av samhällets modernisering, inte tvärtom. Kyrkan, synagogan eller moskén är där för den som vill vara medlem och dyrka sina gudar ifred, men förorten behöver lag och ordning och individuell frihet och individuellt ansvar precis som resten av landet. Vi ska inte slösa tid på att spekulera i vems religion som har den bästa värdegrunden. Det är och bör vara, oviktigt i ett sekulärt samhälle som Sverige.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.