En hästgård i Tulatorp brann ner till grunden vid lunchtid. Foto: Peo Möller
Räddningstjänsten hade ingen möjlighet att rädda gården, men hästarna hann räddas från fastigheten. Foto: Peo Möller
Polishelikopter försöker lokalisera brandhärdarna. Foto: Hans Bryngelson
Insatsledare Jonas Nilsson (i röd hjälm) från Räddningstjänsten Kristianstad. Flertal ambulanser och polispatruller på plats vid en samlingsplats söder om brandhärden. Foto: Hans Bryngelson
Insatsledare Jonas Nilsson (i röd hjälm) från Räddningstjänsten Kristianstad hanterar styrkorna som försöker få kontroll över bränderna norr om Hästveda. Foto: Hans Bryngelson
Polis stoppar bilar på väg norrut. Foto: Hans Bryngelson
Räddningsinsatsen för att släcka bränderna är stor. Foto: Hans Bryngelson
Räddningstjänsten rycker ut för bränderna i Hästvedatrakten. Foto: Peter Paulsson
Totalt fick 47 personer evakueras under tisdagen. Foto: Peter Paulsson

Hästgård brann ner till grunden

Hästveda Räddningstjänsten hade ingen möjlighet att rädda den hästgård som befann sig i lågornas väg under tisdagen.
I den hårda vinden drevs branden längre och längre västerut.

Branden i Åbuamossen spred sig till Tulatorp och brände ner en hästgård till grunden. Hästarna ska ha räddats, och inga människor har heller kommit till skada.
De hårda vindarna förde branden vidare västerut och försvårade släckningsarbetet.
Vid 13.30-tiden kom larm om att det också brann vid Mannarp. Strax före 15 kom ett nytt larm om brand i skogen vid Svartarp/Boarp, öster om tidigare brandplatser. Här skulle det röra sig om en brandyta större än en fotbollsplan.
Trots att stora delar av Räddningstjänsten Skåne Nordost sattes in i arbetet kunde branden inte fås under kontroll under eftermiddagen, utan brandspridningen fortsatte.

Under eftermiddagen fick släckningsinsatsen assistans av två helikoptrar från försvaret som hjälpte till med vattenbombning av det svårtillgängliga området som till stor del består av granskog och grusvägar.
– En skogsägare kom och förklarade var det brinner och hur terrängen ser ut, och det gjorde inte räddningsledaren speciellt glad. Det är mycket granskog och små grusvägar. Det kommer krävas vattenbombning med helikopter för att få kontroll, säger Norra Skånes reporter Hans Bryngelson, på plats vid branden.
– Vi kämpar på och kör med vattenbombning och så mycket styrkor vi kan avvara, konstaterade Lars Wannong på räddningstjänsten i Hässleholm vid 16:30 på tisdagen.

Under eftermiddagens gång evakuerades fler fastigheter. Totalt 47 personer fick lämna sina hem. Hantverksgården i Hästveda utsågs till samlingsplats för de evakuerade.
Samtidigt gjorde räddningstjänstens användning av vatten för släckinsatsen att vattnet i Hästveda vattenverk tog slut under tisdagskvällen, och en vattentank skickades under kvällen till Hästveda torg.

Strax före klockan 20 gick Krisinformation ut till allmänheten – ett så kallat VMA – Viktigt Meddelande till Allmänheten i Hässleholms kommun, Skåne län:
Det brinner kraftigt i området nordväst om Åbuamossen. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering.

Minut för minut, tisdagen den 23 april:

• Strax efter klockan 11 larmas det om brand i Åbuamossen mellan Hästveda och Osby. Det är andra dagen i rad som det brinner där.
• 12:31 kommer nytt larm om en brand i en ladugård i Tulatorp. Ladugård och hus brinner ner.
• 16:58. Branden sprider sig vidare västerut. Det som börjat som en brandhärd blir två, och går sedan samman till en igen. Tio personer har evakuerats från fyra gårdar. Länsväg 1940 och 1941 har stängts av helt eller delvis.
• 17:34. Pollisen förbereder och vidtar evakuering av Jägersborg, Björkeberga, Torstorp och Skyttaboda.
• 19:50. VMA, viktigt meddelande till allmänheten, går ut om att personer i området ska förbereda sig på evakuering, och att Hantverksgården i Hästveda är uppsamlingsplats för evakuerade.
• 20:43. Cirka 800 hektar ska ha drabbats av branden, och det brinner fortfarande.
• 21:06. Polisen har evakuerat totalt 47 personer från 23 hushåll.
• 22:36. Avstängningen av länsväg 1940 kvarstår tills vidare. Det finns ingen misstanke om brott bakom branden.

Läs mer:

Dagens fråga

Längtar du till den svenska fotbollssäsongen?

Loading ... Loading ...