”New IRA” ber om ursäkt för mordet på Lyra McKee

Nordirland Den paramilitära gruppen \"New IRA\" tar på sig ansvaret för mordet på journalisten Lyra McKee under våldsamheterna i Londonderry den 18:e april.
Publicerad 23 april 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: TT
Foto: TT

29-åringen Lyra McKee blev skjuten i huvudet när hon rapporterade från upploppen ståendes bredvid en polisbil.

Nu har New IRA, en väpnad gruppering som kopplas till ett flertal mord, tagit på sig ansvaret för dådet. Skottet var menat att träffa en polis, inte journalisten Lyra McKee, enligt gruppen.

"Under vår attack mot fienden så blev Lyra McKee tragiskt mördad medan hon stod i närheten av fiendestyrkorna", skriver gruppen till den nordirländska tidningen The Irish News och fortsätter:

"IRA ber uppriktigt och till fullo om ursäkt för McKees död till hennes partner, familj och vänner."

Grupperingen hävdar samtidigt att polisen provocerade fram våldsamheterna. Två unga män greps inledningsvis på torsdagen för att ha utfört skjutningen, men släpptes fri från misstankar samma kväll.

Lyra McKees död har väckt stor bestörtning världen över, inte minst i Storbritannien där många nu är kritiska till New IRA:s ursäkt.

- Personen som sköt och de som skickade ut gärningsmannen på gatan bär hela skulden för Lyra McKees död, säger Dolores Kelly, socialdemokratisk politiker och ledamot i Nordirlands polisnämnd, enligt The Irish News.

- Om de verkligen är så ångerfulla så skulle de ha avslutat sin kampanj och börjat att arbeta mot sina mål på ett demokratiskt sätt.

Vid 10.00-tiden på tisdagsförmiddagen uppgav polisen att en 57-årig kvinna gripits i samband med utredningen kring mordet. Rubriceringen faller under terrorbrott, skriver Sky News.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.