Datum för Nobelpris i litteratur klart

Kultur och Nöje Den 10 oktober kommer Svenska Akademien tillkännage inte bara vem som får Nobelpriset i litteratur för 2019 utan även en pristagare för 2018. Det skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande.
Publicerad 24 april 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Kazuo Ishiguro. Foto: TT
Kazuo Ishiguro. Foto: TT

Vem som ska tillkännage pristagarna är inte klart – Svenska Akademien är just nu igång med att välja en ny ständig sekreterare.

Att det aldrig delades ut något Nobelpris i litteratur under 2018 beror på de interna stridigheter som följde i kölvattnet på skandalen kring den så kallade kulturprofilen och hans nära kopplingar till akademien. Stridigheterna ledde bland annat till en rad avhopp och att en ny kommitté bildats som ska utse litteraturpristagarna.

Den senaste Nobelpristagaren i litteratur var brittiska författaren Kazuo Ishiguro som fick det 2017.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.