Annons

”Det är fimpar till förbannelse”

Östra Göinge • Publicerad 24 april 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Kampanjen Håll Sverige Rent pågår för fullt och i Östra Göinge är barn från förskolor och skolor samt vuxna ute och plockar skräp i byarna.

Två av skräpplockarna som var i farten på tisdagen var politikerna Daniel Jönsson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, och Anders Bengtsson (S), oppositionsråd,

Annons

Norra Skåne träffar duon vid Prästängen i Glimåkra. De har precis varit vid infarten till byn och fyllt sopsäckarna med plastskräp, frigolit och – cigarettfimpar. Väldigt, väldigt många cigarettfimpar.

– Jag räknade faktiskt, jag fick ihop 418 stycken på ungefär 200 meter, berättar Daniel Jönsson.

– Och här är ju fler, som du ser. Det är fimpar överallt. Vid bankomater, busshållplatser, utanför affärer och så vidare och så vidare och så vidare, säger Anders Bengtsson.

Missnöjet med nedskräpningen är stort.

– Ja, det känns så onödigt. Det handlar ju om att ta ansvar för att hålla rent och snyggt i sin egen by, säger Jönsson.

Politikerna hade André Pamp från gatu- och parkverksamhet som arbetsledare på tisdagen.

– Två politiker och en kommunalPamp är ute och plockar skräp, skämtar Jönsson.

Trion hoppas att Håll Sverige Rent-kampanjen ska hjälpa kommuninvånarna att få upp ögonen för nedskräpningen och förhoppningsvis sluta sprida cigarettfimpar och annat skräp runt omkring sig i byarna.

Till helgen kommer en bra bit över 10 000 personer till Glimåkra i samband med orienteringstävlingen Tiomila.

Borde ni inte väntat med att städa upp till efter helgen?

Annons

– Nej, genom att städa nu kan vi visa upp ett snyggare och finare Glimåkra. Och orienterarna sköter städningen efter tävlingen själva, det gör de jättebra, säger Bengtsson.

FAKTA

Enligt Håll Sverige Rents hemsida hamnar en miljard fimpar på Sveriges gator, torg och grönområden varje år. 80 procent av allt skräp i stadsmiljöer är tobaksrelaterade produkter som fimpar, snusdosor och cigarettpaket, enligt Håll Sverige Rent.

bild 1/4
Cigarettfimp. Skräpplockardag i Glimåkra.
Anders Bengtsson (S) och Daniel Jönsson (M) plockar skräp i Glimåkra. Väldigt många cigarettfimpar fanns det att plocka upp.
Daniel Jönsson (M), André Pamp och Anders Bengtsson (S) plockar skräp i Glimåkra.
Daniel Jönsson (M) plockar skräp. Fimp nummer 421 för dagen åker ner i sopsäcken.
Cigarettfimp. Skräpplockardag i Glimåkra.
Anders Bengtsson (S) och Daniel Jönsson (M) plockar skräp i Glimåkra. Väldigt många cigarettfimpar fanns det att plocka upp.
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons