Det är inte bara storleken som räknas

Opinion Partierna är oense om hur Malmös skolgårdar ska se ut.
Opinion • Publicerad 24 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Partierna är oense om hur Malmös skolgårdar ska se ut. Det har skapat oväntade allianser: MP, V och SD förenas i ett gemensamt intresse för stora skolgårdar och krav på ett visst antal kvadratmeter per barn.

Stadsbyggnadsnämndens socialdemokratiska ordförande Sofia Hedén vill sänka kraven på skolgårdarnas storlek, liksom det liberala skolkommunalrådet Sara Wettergren. Den nya alliansen skapar nya tankebanor.

Hedén menar att det är viktigare att barn kan gå i skolan nära hemmet än att de har stor skolgård och eftersom efterfrågan på utbildningsplatser ökar så kan policyn omvärderas.

Man kan överraskas över att debatten gäller kvadratmeter. Istället vore det intressant att veta hur man planerar de kvadratmeter som finns tillgängliga för innerstadsskolor. Man kan skapa hur lekvänliga eller utmanande miljöer som helst på små ytor. En stor, tom skolgård lockar inte till rörelse, lek eller trivsel.

Det är inte lätt att skapa ett regelverk som påbjuder allmän trivsel och kreativt tänkande angående mindre ytor. Men innerstadsskolor skulle förmodligen förstå fördelarna med att kunna ersätta ett visst antal kvadratmeter per barn med en viss mängd stimulans och möjligheter till trivsam utevistelse.

Moderaterna har i det här fallet en poäng i att det är viktigare hur skolgården är utformad än storlek i kvadratmeter. Om barn kan bo nära skolan ökar det dessutom chansen att de promenerar dit: det är också motion. Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.