Gunilla Andersson och Ingrid Månsson från Hagnarp blev evakuerade under tisdagskvällen. Gunilla Andersson övernattade hos sin dotter i Hässleholm, medan Ingrid Månsson sov i en husbil. Foto: Helén Fingalsson

Evakuerade hade velat ha mer information

Hästveda Stämningen inne på Hantverksgården är god, men många hade önskat mer information.

Med en timme kvar till presskonferensen om bränderna norr om Hästveda fanns redan mellan 30 och 40 personer på plats på Hantverksgården i Hästveda. Platsen används som samlingsplats för de som evakuerats under branden.
– Jag har pratat med flera evakuerade, och samstämmigt mellan de flesta är att det tycker att det varit dåligt med information från kommunen, säger Norra Skånes reporter Helén Fingalsson, på plats vid händelserna.
Gunilla Andersson från Hagnarp var en av dem som fick besked om evakuering och stod beredd under eftermiddagen. När det sedan inte kom fler besked gav hon sig självmant iväg till sin dotter i Hässleholm där hon övernattade.
– Jag pratade med några från Björeberga också. De fick besked om att de skulle ge sig iväg, men det var dåligt med information om vart de skulle bege sig, säger Fingalsson.

Stämningen inne på Hantverksgården beskrivs som god och hjälpsam.
– Alla säger att det är en god sammanhållning och att de ställer upp för varandra. Folk hör av sig om de behöver hjälp, säger Fingalsson.
Den mesta information ska de evakuerade fått från medier och sociala medier. På plats på Hantverksgården finns dock också kartor som visar var de olika bränderna härjar.
– En del har fått besked att de med största sannolikhet inte kommer tillbaka till sina hus i dag, säger Fingalsson.
Enligt Kristianstadsbladet ska det dock för vissa gå att med poliseskort komma in i brandområdet, om det finns särskilda behov av det.
– Det finns möjligheter om det är av vikt eller om det finns särskilda behov, om man har något djur som behöver matas eller så, säger informationsbefäl Melissa Millbourn till Kristianstadsbladet.

Direkt från presskonferens om skogsbranden

Dagens fråga

Tror du att Malmö FF går vidare i Europa League?

Loading ... Loading ...