Fyra helikoptrar deltar i släckningsarbetet. Foto: Johan Nilsson / TT

Släckningsarbetet försvåras av vinden

Hästveda Det brinner fortfarande i markerna norr om Hästveda.

Insatsen mot den stora skogsbranden norr om Hästveda verkar ge önskat resultat. Men under kontroll vill informationsbefälet Melissa Millbourne inte säga att den är.
Norra Skånes reporter Helén Fingalsson är på plats och rapporterar om händelseutvecklingen.
– De har det väl någotsånär under kontroll även om de inte vill säga det. Men i och med vinden så pyr det upp igen, säger hon.

Flera lantbrukare är ute och kör med gödselvagnar fyllda med vatten för väta marken och förhindra ytterligare spridning.
– Det som oroar är vinden som gör att det kan blossa upp igen. De hade en pressinfo uppe vid mossen, och där blåste det rejält, säger Helén Fingalsson.
Polisen håller avspärrningar och låter inte obehöriga komma i närheten av branden.
– Men den är inte långt borta. Jag såg tre helikoptrar som var uppe samtidigt, och de kom tillbaka nästan direkt igen, säger Fingalsson.

Under tisdagskvällen uppskattades branden härjat ett område på 800 hektar. Vinden gör att det tar sig igen på platser som tidigare slocknat.
– När vi var ute vid gården som brann ner så ser man att det fortfarande brinner i resterna, säger Norra Skånes reporter.

Under natten mot onsdagen arbetade en begränsad styrka med att hålla begränsningslinjerna för branden, vilket lyckades med en hel del arbete.
– Vi är inne i ett intensivt skede. Fyra helikoptrar är igång nu på morgonen och mer personal är på väg in. Förhoppningsvis kan vi vara mer offensiva i släckningsarbetet, säger Johan Sjöberg, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, under morgonen.

Totalt har 47 personer evakuerats från 23 hushåll. En del av de evakuerade har hänvisats till Hantverksgården i Hästveda där polis och räddningstjänst finns på plats.
De som evakuerats kan än så länge inte återvända hem, men uppskattningen är att inga fler ska behöva evakueras under onsdagen.
Till klockan 13 har det kallats till en presskonferens på Hantverksgården där polis, räddningstjänst och kommunrepresentanter finns med.
– Lars Johnsson (M), Lena Wallentheim (S) och kommunchefen Bengt-Arne Persson var med ute vid brandplatsen och informerade sig om läget, säger Fingalsson.

Läs mer:

Dagens fråga

Vill du ha söndagsöppet på Systembolaget?

Loading ... Loading ...