Lantbrukare kör vatten i skytteltrafik

HÄSTVEDA Tiotalet lantbrukare ställer upp och kör vatten i gödseltunnor för att hindra branden från att sprida sig.
Hässleholm • Publicerad 24 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Verumsbon Jesper Tuvesson, 22, är en av tiotalet lantbrukare som inte tvekade att rycka in.

– Jag var en av de första som blev uppringda och ringde själv in två kompisar, en från Finja och en från Hässleholm. Vissa har kört ända från Kristianstad och Killeberg för att hjälpa till, berättar han från skogen i Björkeberga.

Under tisdagen körde han med vatten fram till klockan 23 på kvällen. På onsdagsmorgonen gav han sig ut igen vid sex.

– Det var en hemsk känsla när man såg hur illa det verkligen var. Det var fruktansvärt; rök överallt. Men rädslan slog aldrig till, bara ett enormt adrenalinpåslag, säger han, som tycker att det är självklart att hjälpa till där man kan.

LRF:s ordförande i Verum, Ingvar Larsson, berättar att en gödseltunna kan ta mellan 15 000 och 20 000 liter vatten – alltså betydligt mer än en brandbil eller en tankbil.

– Det gör de här stora urintunnorna perfekta i sådana här lägen, konstaterar han.

Vem har sammankallat lantbukarna?

– Det var bönderna själva som började ringa runt till varandra. De spolar i vägkanterna så att elden inte kan gå över vägen och kör i skytteltrafik. Vatten hämtar de i stora dammar, en är en kräftdamm.

Jesper Tuvesson berättar att runt tretton lantbrukare är ute och kör och att deras hjälp troligtvis kommer att behövas även under torsdagen.

– Vi lantbrukare brukar ställa upp för varandra. Branden är under kontroll nu så vitt jag vet, men den kommer att härja länge på mossen.

bild 1/2
Foto: Johan Nilsson/TT
Tiotalet lantbrukare ställer upp och kör vatten längs skogsvägar där brandmännen inte kommer åt. En gödseltunna kan ta upp till tjugo kubikmeter vatten.
Foto: Jesper Tuvesson
Foto: Johan Nilsson/TT
Tiotalet lantbrukare ställer upp och kör vatten längs skogsvägar där brandmännen inte kommer åt. En gödseltunna kan ta upp till tjugo kubikmeter vatten.
Foto: Jesper Tuvesson
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.