Mördade Ekebymannens ursprung kartlagt

Skåne I 16 år har den mördade Ekebymannens identitet gäckat polisen.
Nu har hans ursprung kartlagts med hjälp av dna-teknik.

I september 2003 hittade svampplockare en medelålders man död i ett gammalt hjulspår från en traktor utanför Ekeby i nordvästra Skåne. Mannen hade stuckits till döds och sedan sannolikt släpats till platsen där kroppen hittades, illa täckt av granris från platsen. Sannolikt hade kroppen legat där i ett år när den hittades.

Mannens identitet har ännu inte kunna fastställas. En berlock från klostret i Trsat utanför Rijeka i norra Kroatien har hittats på platsen vilket har lett polisen till att tro att mannen kommer därifrån. En riktig slutsats, tycks det som.

Trots att fallet är gammalt är det inte bortglömt. Man har återskapat mannens ansikte och även hans dna utifrån hans skelett.  Fallet finns med på polisens kalla fall-grupps dagordning och det var ett av de 130 fall som man i december lade ut på nätet i hopp om att få in nya uppgifter.

Nu har man med hjälp av dna:t spårat mannens ursprung. Och dna:t pekar i samma riktning som berlocken – mot området kring Rijeka.
– Det är några byar där, där hans släktingar bor. Det är ett område med en radie på två mil, säger dna-släptforskningsexperten Peter Sjölund till TV4.

Så här långt har man lyckats ringa in det till att mannen tillhör någon av 25 släkter från området. ”Ett avgörande kliv”, kallar kalla fall-gruppens chef Bo Lundqvist beskedet.
– Jag har ingen anledning att tro något annat än att vi kommer att hitta honom, säger han till TV4.

 

Läs mer: