Annons

Oru­tinen var me­riten

Ledare Den politiskt oerfarne komikern Volodymyr Zelenskyj vann en jordskredsseger i Ukrainas presidentval. Men vad kan han göra med makten?
Opinion • Publicerad 24 april 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Volodymyr Zelenskyj, ny president i Ukraina.                   Foto: TT
Volodymyr Zelenskyj, ny president i Ukraina. Foto: TT

En ko­mi­ker som pres­i­dent. Det får Ukrai­na ef­ter sön­dagens pre­si­dent­val. Även om val­re­sul­tatet inte är klart än var val­lo­kals­un­der­sök­ningarna så tyd­liga att sittande pre­si­denten Porosjenko er­kände sig be­segrad re­dan ti­digt på val­natten.

Där­med blir Volodymyr Zelenskyj, som spelat oför­be­redd pres­i­dent i en tv-se­rie, nu pres­i­dent ock­så i verk­lig­heten. Skå­de­spe­la­ren och ko­mi­kern valdes främst för att han inte var eta­ble­rad po­li­ti­ker och där­med inte hade den be­last­ning av kor­rup­tion och makt­miss­bruk som alla eta­ble­rade ukrains­ka po­li­ti­ker an­s­es ha.

Annons

Sin skå­de­spe­lar­bak­grund har han ge­men­sam med ex­em­pel­vis den ame­ri­kanske pre­si­denten Ro­nald Reagan. Men den­ne hade en lång po­li­tisk kar­ri­är bak­om sig när han blev pres­i­dent, bland an­nat som gu­ver­nör i Ka­li­for­ni­en. Zelenskyj har ingen po­li­tisk er­fa­ren­het alls och var inte hel­ler tyd­lig med sitt po­li­tiska pro­gram in­för valet – om han har nå­got.

Där­för finns det en oro i om­världen vart den nye pre­si­denten kan tänkas föra Ukrai­na – och inte minst hur han han­terar kon­flikten med den store gran­nen i öster, Ryss­land med den ru­ti­ne­rade makt­po­li­ti­kern Putin som pres­i­dent­kol­le­ga.

Ukrai­nas, och där­med Zelenskyjs, största pro­blem är för­stås det nu låg­in­ten­siva kriget i öst­ra Ukrai­na. Det är inte san­no­likt att han lyckas bättre än sina fö­re­gång­a­re i för­hand­lingarna med Putin om en fred­lig upp­gö­rel­se. Än mind­re tro­ligt är att Putin är be­redd att av­bryta an­nek­te­ringen av Krim.

Kor­rup­tionen är ett kan­ske lika stort pro­blem, som Zelenskyj måste börja komma till­rät­ta med om inte miss­nö­je snabbt ska blossa upp. Utan minskad kor­rup­tion är ock­så för­hopp­ningarna om stora ut­länds­ka in­ves­te­ringar i Ukrai­na ut­sikts­lösa, och då lär den svåra eko­no­miska si­tua­tionen inte hel­ler bli bättre.

Den po­li­tiska oru­tinen var en mer­it på val­dagen. När jobbet ska på­börjas lär han be­höva goda råd­gi­va­re för att kunna navigera rätt i det politiska landskapet. För politiskt har parlamentet som väljs i höst större makt.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons