Storhertig Jean är död

Luxemburg har sorg, sedan storhertig Jean stilla avlidit i en ålder av 98 år.
Äldste sonen, storhertig Henri, har bekräftat dödsfallet och hans far vårdades sista veckan på sjukhus efter att ha drabbats av lunginflammation.
Jean I av Luxemburg föddes på Bergs slott i Colmar-Berg, son till storhertiginnan Charlotte av Luxemburg och prins Felix av Bourbon-Parma.
Han fick nio namn: Jean Benoit Guillaume Marie Robert Louis Antoine Adolphe Marc d’Aviano.
Under andra världskriget flydde familjen till Lissabon och de fick sedan en fristad i USA, där storhertig Jean studerade statskunskap vid universitetet i Québec. Han reste även runt och samlade in pengar till den luxemburgska krigskassan. 1942 anmälde han sig till brittiska armén, där han sedan blev löjtnant i de allierade trupperna.
Efter moderns abdikation besteg Jean I tronen 1964 och han var regerande storhertig av Luxemburg fram till 2000 och hertig av Nassau. Efter honom tog sonen storhertig Henri över.
1953 ingick Jean äktenskap med Josephine-Charlotte av Belgien, dotter till Leopold III av Bergien och Astrid av Sverige och de fick fem barn: prinsessan Marie-Astrid, storhertig Henri, tvillingarna Jean och Margaretha samt prins Guillaume. Makan avled 2005.