Annons

Storhertig Jean är död

Personligt Sorg i Luxemburg.
Personligt • Publicerad 24 april 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Luxemburg har sorg, sedan storhertig Jean stilla avlidit i en ålder av 98 år.

Äldste sonen, storhertig Henri, har bekräftat dödsfallet och hans far vårdades sista veckan på sjukhus efter att ha drabbats av lunginflammation.

Annons

Jean I av Luxemburg föddes på Bergs slott i Colmar-Berg, son till storhertiginnan Charlotte av Luxemburg och prins Felix av Bourbon-Parma.

Han fick nio namn: Jean Benoit Guillaume Marie Robert Louis Antoine Adolphe Marc d’Aviano.

Under andra världskriget flydde familjen till Lissabon och de fick sedan en fristad i USA, där storhertig Jean studerade statskunskap vid universitetet i Québec. Han reste även runt och samlade in pengar till den luxemburgska krigskassan. 1942 anmälde han sig till brittiska armén, där han sedan blev löjtnant i de allierade trupperna.

Efter moderns abdikation besteg Jean I tronen 1964 och han var regerande storhertig av Luxemburg fram till 2000 och hertig av Nassau. Efter honom tog sonen storhertig Henri över.

1953 ingick Jean äktenskap med Josephine-Charlotte av Belgien, dotter till Leopold III av Bergien och Astrid av Sverige och de fick fem barn: prinsessan Marie-Astrid, storhertig Henri, tvillingarna Jean och Margaretha samt prins Guillaume. Makan avled 2005.

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons