Annons

Får information var tredje timme

Osby – Jag är nöjd med räddningstjänstens insatser vid bränderna i Hästveda, säger kommunalrådet Niklas Larsson (C). Jag har fått fortlöpande information var tredje timme.
Osby • Publicerad 25 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

För Osbys del var det tur att vinden blåste åt andra hållet, det har gjort att kommunen varit relativt förskonad.

Personalen på räddningstjänsten i Osby har assisterat kollegorna i Hässleholms kommun hela tiden sedan branden bröt ut.

Annons

– Att många från Osby deltog i släckningsarbetet i Ljusdal sommaren 2018 har de haft direkt nytta av, säger Niklas Larsson (C). Han prisar också frivilliga, helikopterinsatser och lantbrukare som gjort stora insatser.

– Lantbrukare från Killeberg och Loshult har till och med gett sig iväg för att hjälpa till.

Niklas Larsson är inte orolig för att Osby kommun inte skulle klara av att bekämpa en brand inom kommunen.

– Vi ser att det fungerar med stöd från andra kommuner. Det är viktigt med samverkan mellan kommunerna och det visar sig att det fungerar vid bekämpningen av bränderna kring Hästveda, säger Niklas Larsson (C).

– Jag tycker att arbetet där har lösts bra.

Det som däremot inte fungerat är duschrummen på räddningstjänsten i Osby. När nu så många deltagit i släckningsarbetet och behöver duscha efteråt håller det inte att ha ett gemensamt duschutrymme för män och kvinnor.

– Vi måste arbeta fram en lösning på problemet med duscharna, säger kommunalrådet.

Brandrisken fortsätter att vara stor i skog och mark.

Räddningstjänsten i Skåne uppmanar allmänheten att inte elda, grilla eller utföra andra aktiviteter som skapar öppen låga eller gnistor i anslutning till skog eller mark, så att eld kan spridas i terrängen.

– På grund av den extrema torkan i kombination med relativt höga vindhastigheter blir bränderna svåra att hantera och kan spridas okontrollerat, säger Christer Ängehov, regional räddningschef i beredskap.

Annons

Vårens varma väder i kombination med lite nederbörd har skapat en extrem torka med mycket höga brandriskvärden i hela södra Sverige. Även Skåne har kommit upp i det högsta värdet 5E – extremt stor brandrisk i skog och mark.

På SMHI kan du följa riskprognoserna för fem dagar framåt. I appen ”Brandrisk ute” kan du hitta lokala värden och brandriskprognoser.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons