Annons

Långa natten och magi – i Glimåkra

Krönika Tiomila.
Östra Göinge • Publicerad 25 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Tiomila. Själva ordet har en smått magisk klang för många orienterare, ända sedan fredsdagen 1945, då det var urpremiär för denna nya och stockholmsfixerade budkavle (stafett) i orientering. Ett antal klubbar från Stockholm ville skapa något nytt. En ”tio mil” lång tävling, över tio sträckor, för tio herrar i varje lag. Start på en plats, mål på en helt annan och de tio sträckorna som på ett pärlband mellan start och mål. Detta betydde oändliga förflyttningar, varav en stor del i mörker. Nattsträckorna kom tidigt att bli avgörande.

Annons

Efter några år föddes nuvarande koncept med start, mål och växlingar på ett och samma ställe. Senare fick Stockholm släppa taget. Tävlingscentrum kunde byggas ut och under lördag – söndag bjuder FK Göingarna på en modern ”anläggning”. Detta lär bli ett av anrika Tiomilas allra vassaste arrangemang genom tiderna, ja, kanske det allra bästa. Arrangörssäkra Göingarna har inte sparat på krutet. Ljud, ljus, displayer, rapporter från skogen, tekniken att följa löpare ute i terrängen; allt finns med vid Trollacenter. Med välkände Per Forsberg som huvudspeaker kommer publik, ledare, tävlande, funktionärer och alla andra att få bästa tänkbara service.

Den nattöppna matserveringen är givetvis kvar på Tiomila i Glimåkra. Bara denna är en upplevelse. FK Göingarna ordnar också en stor mässa för att poängtera gott samarbete med kommun och näringsliv. Fler och fler lag bor på vandrarhem, hotell, i klubbstugor och liknande, men två tältområden kommer att finnas i Glimåkra. Fast troligen inte ett enda militärtält.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons