Ett nytt politiskt landskap i EU

Opinion Kvällstidningar sätter gärna braskande rubriker.
Opinion • Publicerad 26 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Kvällstidningar sätter gärna braskande rubriker. Men när Aftonbladet kallar den senaste opinionsundersökningen inför EU-valet för ”skräckmätning”, så har de inte fel. I alla fall inte om man tillhör Liberalerna eller Feministiskt initiativ.

F! behöver ett mirakel för att klara sig kvar i Europaparlamentet. Med 1.4 procent bekräftar det att partiet ligger kvar på de konsekvent låga siffror de haft sedan innan riksdagsvalet. Utan Gudrun Schyman som välkänd frontfigur så är utmaningen förmodligen ännu större. Soraya Post har fokuserat på romers rättigheter och förmodligen inte varit tillräckligt synlig för potentiella väljare under sin mandatperiod.

Vad Liberalerna tänker i valkampanjens slutskede är svårt att veta. De har tappat en av sina parlamentariker, Jasenko Selimovic bestämde sig för att sluta, och dessutom slängt ut ett populärt toppnamn i Cecilia Wikström. Wikström har inte sällan varit på kant med partiet och varit oberoende i hög grad, men Liberalerna kommer eventuellt att få se på valdagen att hon haft en lojal väljarbas som inte nödvändigtvis kommer att fortsätta rösta L. Nuvarande toppnamnet Maria Weimer ger ett kompetent intryck, men det är ett vågspel att Liberalerna chansar på nya namn när man befinner sig i kris. Det kan gynna Centerns Fredrick Federley som fått stöd från Liberalernas gamla valraket Marit Paulsen. Om Liberalerna åker ut ur parlamentet blir det en förlust för Europas liberaler i ALDE-gruppen, såvida inte Centerpartiet mot förmodan får tre ledamöter.

Överraskande åt andra hållet är att Miljöpartiet går ganska bra: med 8.9 procent i mätningen sitter de säkert. Mp brukar göra bättre ifrån sig i Europavalet än i riksvalet, ofta rejält, men med tanke på att även det partiet befinner sig i en ideologisk kris och har ett dåligt valresultat bakom sig så är det inte på samma sätt givet att det ska gå bra den här gången. Intresset för klimatfrågor är betydligt större i EU-valet, vilket lär bli deras räddning.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.