Annons

Svag svensk krona påverkar brotrafiken

Malmö En svagare svensk krona anges som en av huvudorsakerna till att färre bilar körde över Öresundsbron under årets första kvartal jämfört med samma period 2018.
Malmö • Publicerad 26 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Vägtrafiken minskade totalt med två procent, men lastbils- och busstrafiken ökade. Förutom den svagare svenska kronan nämns även den senare påskhelgen som en anledning till minskningen.

– En försvagad svensk krona påverkar tydligt intäkterna och trafiken över bron, särskilt bland privatkunder i Sverige. Men kronkursen är gynnsam för danska kunder och vi gläds åt att fler BroPass-kunder i Danmark reser mer för att uppleva den svenska sidan. Genom vår förmånsklubb jobbar vi intensivt för att öka trafiken i båda riktningarna, säger Caroline Ullman-Hammer, vd för Øresundsbro Konsortiet, i ett pressmeddelande.

Annons

Øresundsbro Konsortiets resultat blev ett överskott på 271 miljoner danska kronor före värdeförändring, vilket är en förbättring med 12 miljoner DKK jämfört med samma period 2018. Driftkostnaderna sjönk från 58 till 55 miljoner danska kronor och räntekostnaderna blev 6 miljoner danska kronor lägre.

Drygt 1,5 miljoner passager gjordes över Öresundsbron från januari till mars.

Christer CederlundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons