Fem år ingen ålder för en ko

Insändare

I Yngsjö hamnade i tisdags en dräktig ko i kläm när hon ramlat ner i ett hål.
Räddningsförsöket att lyfta upp henne misslyckades och hon ansågs då vara så illa skadad att hon avlivades.

En tragisk historia som garanterat var traumatiserande för kon, den ofödda kalven och mycket hemsk att uppleva för de inblandade människorna, liksom den berör oss läsare.
Vi vill inte önska någon varelse den upplevelsen. Vad är det då som händer när de annars dör? För dör gör de, tillslut. Dags för en verklighetskoll.
Istället för att dö av ålder så skickas kor och kalvar till slakt när de är friska och långt ifrån sin naturliga ålder för död. Hälften av kalvarna kan inte producera mjölk, därför skickas de flesta av dem till slakt när de uppnått 1-2 års ålder.

En ko förväntas leva i 15-20 år. Förväntas, var alltså mitt valda ord. Men den förväntningen blir sviken av mjölkindustrin, där en ko anses uttjänt efter cirka 5 år.
Så väljer vi att ha det i Sverige, landet som sägs vara bland de främsta att värna om sina djur. Men vi kan välja att inte stötta slakten av kor och kalvar. Både du och jag har möjligheten att avstå från köttet, mjölken, godiset och andra produkter där djuren används.
Det finns idag fina alternativ till mjölk, smör och ost, likväl som godis, snacks och kött.
I tidningar, recepthäften och på internet hittar vi vegorecept och tips och tricks för att lägga om kosten.
Det behöver inte vara så här för mammor och deras barn, för det är det kor och kalvar är. Vi kan inte rädda kon som hamnade i kläm, men vi kan sluta bidra till att fler kor föds till ett kort liv.
Välj med hjärtat, inte med magen.

Dagens fråga

Brukar du spela kort?

Loading ... Loading ...