Kan parterna göra upp?
Utredningen om las har nu fått sina direktiv och ska snart börja jobba. Det är en politisk framgång främst för Centerpartiet, som satte det som villkor för att ge sitt stöd till Löfvenregeringen. För S satt den eftergiften långt inne.
Därför beklagar nu arbetsmarknads Ylva Johansson (S) att hon tillsätter utredningen men lovar fullfölja januariavtalet. Därför hotar nu också Jonas Sjöstedt med att försöka fälla regeringen, om ett förslag i enlighet med direktiven läggs fram. Att han då måste söka stöd inte bara hos M och KD utan också hos SD talar han tyst om. Ulf Kristiansson lovar stöd till V:s misstroende, trots att M och KD sagt sig också vilja ändra las-reglerna för att underlätta för småföretagen.
Utökade undantag i turordningsreglerna och billigare för småföretag att säga upp medarbetare av personliga skäl är de viktigaste inslagen i direktiven. Anställningsskyddet i största allmänhet ska ses över, bland annat för att få bättre balans mellan olika anställningsformer.
På plussidan för de anställda står att arbetsgivarna ska ta större ansvar för de anställdas kompetensutveckling. Det ska underlätta omställning, vilket blir än viktigare med ändrade turordningsregler.
Protester har hörts från framför allt LO ända sedan januariavtalet offentliggjordes. Nu förklaras därför att om partierna gör upp om förändringar i anställningsreglerna ungefär enligt utredningsdirektiven kan de styra hur det ska bli. Då blir det partsöverenskommelsen som blir lagförslaget, precis som det blev om strejkförbudet riktat mot Hamnarbetarstrejken, när partierna hittade en annan modell än den som utredaren föreslog.
Redan om drygt ett år ska förslagen redovisas, så en ny lag kan införas i god tid före valet.
Det är viktigt för Centerpartiet att kunna visa resultat. Förhoppningen är att större flexibilitet ska göra småföretagen mer villiga att anställa och att det därför ska ge fler nya jobb.