Annons

Kommunen väntas gå back 18 miljoner

Osby ”Vi ligger bättre till jämfört med förra året”.
Osby • Publicerad 27 april 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Niklas Larsson (C). Foto: Magnus Wahlström
Niklas Larsson (C). Foto: Magnus Wahlström

OSBY

Prognosen för Osby kommuns budget för 2019 är ett minus på 18,3 miljoner kronor.

Annons

– Vi ligger bättre till jämfört med förra året, säger kommunalrådet Niklas Larsson (C). Då låg marsuppföljningen på minus 37 miljoner kronor.

Årets budgeterade resultat för Osby kommun ligger på plus 7,8 miljoner kronor.

När nu nämnderna lämnat in sin budgetuppföljning med helårsprognos efter mars månad 2019 pekar siffrorna på minus.

Årets resultat enligt helårsprognosen är minus 9,5 miljoner kronor. Sammanlagt blir det ett underskott på 18,3 miljoner kronor.

Kommunen uppfyller därmed inte balanskravet som den ska enligt kommunallagen.

Nämndernas prognoser innebär sammantaget en negativ budgetavvikelse på minus 18,3 miljoner kronor. (Kommunstyrelsen minus 0,9, samhällsbyggnadsnämnden minus 0,2, barn- och utbildningsnämnden minus 8,3 samt hälsa- och välfärdsnämnden minus 8,9.)

– Nämnderna ska nu till nästa sammanträde i kommunstyrelsen föreslå åtgärder för att vi ska få budgeten i balans, säger Niklas Larsson (C). Det finns planer på gång hur man ska kunna lösa vissa delar.

Han påpekar att nämnderna tittar på verksamheter som inte är lagstyrda.

– Det var tur att vi sparade in 20 miljoner förra året, det har vi nytta av idag.

– Vi ska också ta siffrorna med viss försiktighet, det är svårt att dra slutsatser efter bara tre månader. Men kommunstyrelsen har uppsiktsplikt och måste gripa in när nämndernas siffror visar minus, säger kommunalrådet.

– Kommunstyrelsen kan också välja att se över resultatmålet på 7,8 miljoner kronor och lägga ut det på nämnder som kanske inte klarar av att spara in den summa som skulle behövas för att uppfylla balanskravet.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons