Radikala åtgärder krävs mot överkonsumtionen

Är ett miljöuppvaknande på gång?
Jonny i Emmaljunga prisar Greta Thunberg för hennes kamp för klimatet. Det förtjänar hon också. Målet för hennes engagemang verkar vara att få politiker och makthavare leva upp till Parisavtalet och att de vidtar åtgärder. Men hur? Makthavarna förfogar inte över några andra lösningar än de vi alla på jorden själva kan genomföra om vi vill och det är tyvärr väldigt tveksamt.
Det gäller minska vår konsumtion av jordens resurser. Idag använder jordens befolkning så mycket resurser att det skulle behövas 1,7 jordklot för en hållbar utveckling och skulle däremot alla på jorden konsumera, som vi svenskar, krävs 4 jordklot. Resultatet ser vi tydligt redan idag; klimatförändringar, förstörd natur, utrotade djurarter med mera Ändå försätter vi som inget har hänt.

Möjligen kan vi tänka oss en köttfri dag i veckan om vi får äta som vanligt övriga dagar. Det som står framför oss alla på jorden är radikala åtgärder mot vår överkonsumtion av jordens resurser. All konsumtion även nödvändig, påverkar klimat och miljö. Nödvändig konsumtion är till exempel livsmedel, boende, kläder, sjukvård. Exempel på onödig konsumtion är flygsemester, stora bilar, strömningstjänster som Spotify, äta färsk sparris året om.
Vad kan då politikerna göra? Inte mycket som det verkar. De är helt beroende av att vi acceptera de inskränkningar i vår ”frihet”, som krävs för att förhindra förstörelsen av jorden. Och det gör vi inte som det ser ut. Se de gula västarnas protester mot höjda drivmedelsskatter och våra inhemska ramaskrin mot den högst modesta flygskatten som infördes.
Alltså är det som vanligt. Folket får sköta det själva när politikerna misslyckas. Vi kan minska vår konsumtion utan att komma i klammeri med EU-regler, handelsavtal och liknande. Sluta konsumera onödigheter och gör det nu!
Det är värre, mycket värre än du tror!

Dagens fråga

Brukar du spela kort?

Loading ... Loading ...