Annons

De ska skrämma fåglar och välkomna insekter

Hässleholm De nya fågelskrämmorna som placerats mitt bland grönsaker och blommor på Hovdala ska förhoppningsvis hålla de småsugna fåglarna på behörigt avstånd i sommar.
Hässleholm • Publicerad 29 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Under flera år har skolelever tillverkat mer eller mindre otäcka fågelskrämmor som placerats vid odlingarna på Hovdala.

I år är det eleverna från årskurs 1-3 på Mala skola som är kreatörerna. Temat har varit ”insekter och kryp”.

Annons

Skrämmorna som placerades med hjälp av eleverna har fri utsikt över den nya familjeträdgården som byggts upp av anställda från Slottsträdgården i Malmö.

En skrämma var en skalbagge i större format medan den andra erbjöd fina boplatser för insekter innanför tröjan.

Malaeleverna fick även ta del av en workshop och lära sig en hel del om trädgårdens osynliga hjälpredor. Desssutom pratade Slottsträdgårdens personal om vem som lever i jorden och hur man kan hjälpa jordens invånare att trivas. De berättade även om trädgårdens insekter och hur de kan hjälpa till i våra odlingar.

Jenny Lindberg som är slottsträdgårdsmästare på Hovdala slott berättar samarbetet med Slottsträdgården i Malmö mynnat ut i den nya familjeträdgården.

Här kan man studera maskar och insekter som både jobbar och hittar boplats.

I gengäld kommer Hovdala slott längre fram i vår att göra en mindre installation i Malmö. Den kommer att spegla Hovdalas tema för året som är ”Det dolda”. Där lyfts det hårda arbete som gjorts på slottet av bland annat pigor och drängar fram.

– Familjeträdgården kommer att finnas på plats här hela säsongen, berättar Jenny Lindberg. Här kan man till exempel slå sig ner och provsmaka örter, läsa om samodling av växter, titta på insekter som flyger omkring och hittar boplatser och kika in i maskkomposten.

bild 1/2
Familjeträdgården på Hovdala.
Slottsträdgårdsmästaren Jenny Lindberg visar klass 1-3 på Mala skola var årets fågelskrämmor ska få bo. Eleverna har tillverkat skrämmorna under temat ”insekter och kryp”. Foto: Helén Fingalsson
Familjeträdgården på Hovdala.
Slottsträdgårdsmästaren Jenny Lindberg visar klass 1-3 på Mala skola var årets fågelskrämmor ska få bo. Eleverna har tillverkat skrämmorna under temat ”insekter och kryp”. Foto: Helén Fingalsson
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons