Friskolan Thorén växer i Hässleholm
– Vi har inga besparingskrav på oss, tvärtom är det sagt att vi ska växa, säger rektorn Anne Henrichson när vi går från lågstadiet upp mot byggnaden som hyser mellan- och högstadium och där den i dag tomma tredje våningen nu ska byggas om, för att skapa fler klassrum.
Till hösten ska skolan bli större både till ytan och till antalet. Dagens 300 elever blir 350 samtidigt som fyra nya lärare och fritidspedagoger håller på att rekryteras.
Medan många andra skolor brottas med rekryteringsproblem är det inget som märkts här:
– Vi har ett jättehögt söktryck och vi anställer bara behöriga lärare, säger Anne Henrichson.
Så får de anställda också förmåner som gratis frukost och lunch på skolan, höga friskvårdsbidrag samt träning på skolan före och efter lektionstid (vilket även gäller de elever som vill).
Anne Henrichsson var själv med och startade skolan 2012, då den hette Karl-Oskarskolan och var Hässleholms första friskola. 2016 köpte det familjeägda bolaget Thoréngruppen alla landets Karl-Oskarskolor, inklusive den på Garnisonen.
Sedan dess har klasserna blivit allt fler.
Vinsten för friskolan har blivit en förlust för Hässleholms kommuns barn- och utbildningsförvaltning, som fortsätter att tappa allt fler elever till både Thorén framtid och Internationella engelska skolan.
Till hösten kommer Thorén Framtid att vara tvåparallellig från förskoleklass upp till sjätte klass, Och även om trycket gör att kanske även treparallelligt skulle vara möjligt så är det inget som ledningen strävar efter:
– Två klasser i varje årskurs räcker, större ska vi inte bli. Det är viktigt för att kunna behålla arbetsron och studieron, och den familjära känslan här, menar Anne Henrichson.
För att komma in gäller enbart att ställa sig i kö i god tid.
– Vi tillämpar ingen geografisk förtur, där barn från till exempel Finjasjö park, Sjörröd och Hassellunden skulle få gå före. Den enda förturen är syskonförtur, förklarar Anne Henrichson.
Den som vill vara säker på att få in sitt barn bör dock göra det i god tid. De två förskoleklasserna som startar för sexåringar höstterminen år 2024 är redan helt fulla.
– I alla fall om man utgår från hur många som står i kö, sedan vet vi ju inte om alla tackar ja. Den yngsta som ställdes i kö var fyra dagar gammal.
Nu till hösten är klasserna fullbelagda, och höstterminen 2020 finns 72 barn i kö till 36 platser.
Nu drar renoveringen igång av tredje våningsplanet i den före detta militära byggnaden. Estetiska ämnen som bild, musik och slöjd ska samlas på ett ställe, vilket i sin tur innebär att det blir plats för två nya klassrum.
Varför söker eleverna hit?
– Jag tror att många letar efter ett alternativ till den kommunala skolan. Jag tror att studieron är avgörande, menar Anne Henrichson.
– Många som kommer hit påpekar just att här är så lugnt jämfört med andra skolor, inflikar fritidspedagogen Jens Lockman.
Kanske lockar också användandet av digitala läromedel och det faktum att alla elever från och med andra klass får en egen bärbar dator.
– Vi jobbar mycket digitalt. Alla läromedel innehåller en digital del så att eleven kan logga in hemifrån och där lägger vi också ut planering och mål, så att föräldrarna enkelt kan se vad deras barn gjort och om de klarar kunskapskraven.
Liksom på stadens andra friskola, Internationella engelska skolan, tillämpas tydliga ordningsregler, dock inte disciplinära åtgärder i samma utsträckning.
Keps och ytterkläder får inte förekomma inomhus. Man kräver ett vårdat språk och respekt. Mobiltelefoner får inte alls tas med till skolan så länge eleverna går i lågstadiet, medan de i mellanstadiet samlas in av klassläraren och återfås först efter skoldagens slut. På högstadiet måste telefonen stanna i elevens skåp.
Höga ljudnivåer i klassrummen har gjort att flera skolor numera delar ut hörselkåpor till eleverna, men det sker inte som standard här:
– Hörselkåpor är inget sätt vi vill skapa studiero på. Istället satsar vi på en tydlig lektionsstruktur och arbetar med vår värdegrund, säger Anne Henrichson.
Klassernas storlek varierar från 18 barn i förskoleklass till som mest 24 barn i högstadiet.
Majoriteten av eleverna kommer från närområdet, men en del pendlar från kransorter som Hästveda, Bjärnum och Tyringe.
– Efter beslutet att stänga Vanneberga skola är det flera därifrån som hört av sig, säger Anne Henrichson.