Camilla Sten är aktuell med skräckromanen Staden. Foto: Kajsa Göransson

Lovande skräck som inte håller hela vägen

Litteratur/recension

BOK
Staden
Författare: Camilla Sten Förlag: Norstedts

The Blair Witch Project i svensk boktappning. Det är min första association när jag börjar läsa Camilla Stens skräckroman Staden. Fast i Staden handlar det förstås inte om ett dokumentärt material som hittas efter att upphovspersonerna har försvunnit. Här får vi i stället följa med en grupp dokumentärfilmare på ett uppdrag som blir en riktig skräckupplevelse.
Filmen de planerar att göra ska berätta om byn Silvertjärn, redan i inledningen beskriven som Sveriges enda spökstad. Byn ligger långt in i skogen i mellersta Norrland och var länge en blomstrande gruvort. Så lades gruvan ner och 1959 försvann märkligt nog hela stadens befolkning på 900 personer spårlöst. Sedan dess har byn stått orörd och fått förfalla och ingen har hittat en förklaring till vad byinvånarna råkade ut för. Initiativet till filmen om Silvertjärn kommer från dokumentärfilmaren Alice som själv har släktingar bland de försvunna. Hon har slitit hårt i många år för att förverkliga den här filmdrömmen och i bokens inledning är hon äntligen på väg till Silvertjärn för att samla material som ska locka fler finansiärer.
Med sig har hon ett litet filmteam på fyra personer – bästa vännen Max som stått för grundfinansieringen, fotografen Tove som har hemlighet som helst ska döljas för de andra, filmaren Emmy som Alice har en komplicerad relation till och så Emmys pojkvän Roger som beskrivs som teknikkille. Och så ett fåtal följare på filmens Instagramkonto.
Silvertjärn ligger så långt in i skogen att teamet hamnar i mobilskugga när de väl är på plats. Och naturligtvis börjar det hända oroväckande saker. En mystisk figur verkar spionera på filmteamet och flera olyckshändelser inträffar. Och det här är bara början …

Det är mycket man måste köpa längs vägen för att låta sig fångas av Camilla Stens Staden. Svårast är egentligen att Silvertjärn fått vara ett orört mysterium i hela sextio år. Men köper man det har man en välkomponerad och suggestiv skräckupplevelse framför sig.
Sten fångar väldigt väl känslan i den övergivna byn – tomheten, sönderfallet, det mögliga, det väntande. Och lika bra fångar hon de ökade spänningarna mellan filteamets medlemmar.
Möjligen är tempot väl återhållet ibland, stundtals står historien bara och stampat. Helheten fungera ändå bra ända fram till slutet som tyvärr inte alls lever upp till förväntningarna som stämningen skapar.

Men som sagt vägen dit är absolut värd en läsning och Camilla Sten visar upp ännu en talang på sin författarpalett. Hon har tidigare skrivit en rysarserie för ungdomar tillsammans med sin mamma, deckarförfattaren Viveka Sten, och 2016 kom hennes ensamdebut med dystopin En annan gryning. Att hon nu ger sig på skräckgenren för vuxna känns lovande. Sverige behöver definitivt fler bra skräckförfattare.

BOK
Staden
Författare: Camilla Sten Förlag: Norstedts