Mathilde Janzens bollteknik är något utöver det vanliga. Hon spelar fotboll med FC Hessleholm och med Vankivas killar – och så tränar hon extra hemma i trädgården. Foto: Stefan Sandström
Mathildes tre klubbar: FCH, Vankiva IF och Hais.

En målmedveten bolltalang

Fotboll, fotboll, fotboll... och friidrott när det finns tid över.
Hon är den 14-åriga supertalangen som kickar till 2 997 och drömmer om att bli bäst i världen.
– Jag vill spela i ett topplag i världen, som Olympique Lyon i Frankrike eller Wolfsburg i Tyskland. Och så vill jag spela i ett landslag, säger Mathilde Janzen.

Namn: Mathilde Janzen.
Ålder: 14 år.
Bor: Hässleholm.
Familj: Mamma Anna, pappa Henner och storebror Jonathan, 15.
Gör: Går i sjuan på Västerskolans MFF-akademi.
Klubbar: Vankiva IF, FC Hessleholm och Hässleholms AIS.
Rösta på Mathilde: SMS:a Bedrup8 till 72120 (kostnad 20 kronor).

– Jag gillar inte att sitta still utan har alltid tyckt om att röra på mig, förklarar Mathilde Janzen när vi träffar henne i trädgården hemma på Nyckelvägen i Hässleholm.
Just nu spelar hon mest med Vankiva IF:s jämgamla pojkar 05 men även i FC Hessleholms F04-lag.
– Jag gillar båda lagen väldigt mycket. Alla killarna är väldigt bra och i Vankiva får jag spela med killar i min egen ålder. Jag kan ju inte spela med killar hur länge som helst, för de blir ju större, så jag vill spela så mycket jag kan där nu.

14-åringen går på Västerskolans MFF-akademi där hon kör tre fotbollspass på morgontid.
– Jag tror att jag tränar varje dag, funderar hon.
– Och när jag inte har träning är jag ändå ute och kickar själv, skrattar hon.
Tekniken har hon vässat genom att trixa hemma i trädgården. Rekordet är 2 997 och har faktiskt stått sig i ett år.
– Det var lite synd för jag hade bara tre upp till 3000. Jag minns att det kom en bil så att jag fick backa och då tappade jag bollen.
– Jag testar att slå rekordet någon gång per år men det är ganska jobbigt att kicka hela tiden så jag brukar göra det när jag har tid. Man får lite ont i nacken också.

Mathilde tycker själv att att hennes mest framträdande egenskaper som fotbollsspelare är tekniken, spelförståelsen och uthålligheten. Och så har hon näsa för mål.

Finns det något som du behöver bli bättre på?
– Skottet. Det behöver jag träna på. Det andra känner jag att jag kan rätt så bra men jag vill kunna skjuta exakt lika bra med högern och vänstern och ännu bättre från långt håll, säger Mathilde.
Hennes framfart på fotbollsplanen har redan uppmärksammats av den tyska landslagsledningen. Eftersom pappa Henner är tysk kan hon välja mellan Sverige och Tyskland och ifjol kallades Mathilde till sitt första flicklandslagsläger.
– Tyskland börjar rätt så tidigt med landslagssamlingar och det tycker jag bara är roligt, säger Mathilde och berättar om disciplinen som präglar U15-lägren.
– Är det frukost klockan åtta och man kommer tre minuter för sent får man betala tre euro. Har man vått hår får man också betala, för man kan tydligen bli sjuk. Man säger inte ”du” utan ”fru Andersson, vill ni vara snäll och hjälpa mig…”. Vi har också skola i samband med lägren och sitter och jobbar två timmar varje dag med uppgifter som vi fått med oss. Där finns två lärare på plats varje gång.

Strukturen och ordningen passar henne.
– Ja, jag tycker om att veta vilka tider jag ska göra olika saker och brukar göra läxorna när jag kommer hem från skolan, förklarar hon.

Du är bara 14 – finns det en risk att det blir för mycket?
– Nej, ibland känner jag mig lite trött men då hoppar jag bara över en träning och vilar. Många tror att det blir stressigt men jag har alltid tid.

Fotbollen är nummer ett för Mathilde men hon tränar också friidrott i Hässleholms AIS.
– Mina favoritgrenar är långdistans och spjut.

När du inte tränar fotboll eller friidrott, vad gör du då?
– Jag är intresserad av musik, jag spelar cello och piano så när jag inte har träning blir det ofta att jag spelar på mina instrument. Sen gillar jag att gå ner till Almaån och ge ankorna mat. Jag tycker om att vara i naturen.

Namn: Mathilde Janzen.
Ålder: 14 år.
Bor: Hässleholm.
Familj: Mamma Anna, pappa Henner och storebror Jonathan, 15.
Gör: Går i sjuan på Västerskolans MFF-akademi.
Klubbar: Vankiva IF, FC Hessleholm och Hässleholms AIS.
Rösta på Mathilde: SMS:a Bedrup8 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tycker du om pommes frites?

Loading ... Loading ...