Annons

Nätet är också verkligt

Debatt Ibland känns det som att politiken står still i tiden.
Debatt • Publicerad 30 april 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Mattias Bjärnemalm.
Mattias Bjärnemalm.

Ibland känns det som att politiken står still i tiden. Positionerna, argumenten och partierna är de samma och partierna är de samma. En konfliktsituation kan bestå år ut och år in, trots att kontexten förändras totalt.

Det är ofta så att den politiska diskussionen om upphovsrätten känns.

Annons

För tio år sedan upplevde Sverige en av de mest uppmärksammade rättegångarna i landets historia. Fyra personer stod inför rätta för medhjälp till upphovsrättsintrång för sin inblandning i The Pirate Bay. Åtalet var spektakulärt. Förundersökningen lades ner, men återupptogs efter att dåvarande justitieminister Thomas Bodström utövat påtryckningar mot utredarna. Polisen som ledde förundersökningen var anställd av målsägande – Warner Brothers – under utredningen. Razzian utfördes av ett femtiotal poliser som beslagtog allt möjligt vare sig det hade med The Pirate Bay att göra eller inte.

Fredrik Neij underhöll The Pirate Bay inifrån rättssalen, något som var symboliskt för de åtalades ovilja att böja sig. Ett ögonblick som fångade känslan i rättegången var när Peter Sunde, talesperson för The Pirate Bay, avbröt åklagaren och sade “IRL? Vi brukar inte använda det uttrycket. Vi säger AFK.”. Andemeningen var tydlig – för åklagaren var inte internet på riktigt (IRL är en förkortning för “in real life”), medan piraterna levde lika mycket vid tangentbordet som bortom det (AFK är en förkortning för “away from keyboard”).

Trots de märkliga turerna runt rättegången och de många jävssituationerna dömdes personerna bakom The Pirate Bay till fängelse och skyhöga skadestånd. För stora delar av folket var det uppenbart att upphovsrätten behövde reformeras och anpassas till det digitala samhället, samt att den politiska diskussionen behövde komma ikapp den tekniska utvecklingen.

EU höll med och inledde 2015 arbetet med en modernisering av upphovsrätten. Tyvärr landade man i befängda förslag om censurfilter och länkskatt. Tanken om harmonisering och modernisering hade fallit bort.

När Morgan Johansson i en interpellationsdebatt i riksdagen 26 april ombads förklara att hans parti ställt sig bakom både censurfilter och länkskatt upprepade han samma tröttsamma missförstånd om att internet inte är på riktigt som åklagaren i The Pirate Bay-rättegången tio år tidigare: “samma regler måste gälla på nätet som i verkliga livet”. Nätet också verkligt. Samma lagar gäller på internet som utanför. Det är tvärtom upphovsrättsdirektivet som ska gälla specifikt för internet. Det är tragiskt att ministern med ansvar för upphovsrätt är så dåligt insatt att han väcker minnet av en oinsatt åklagare för upphovsrättsindustrin. AFK har det gått tio år sedan rättegången mot personerna bakom The Pirate Bay, men i politiken har tiden stått stilla.

Mattias Bjärnemalm, toppkandidat för Piratpartiet i EU-valet och sakkunnig inom nätpolitik i Europaparlamentet
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons