Annons

Nu blommar det snart

Hässleholm Fem till sex grader känns inte så trädgårdslockande egentligen. Trots detta bytte plantor ägare på Göinge trädgårdssällskaps trädgårdsloppis under lördagen.
Hässleholm • Publicerad 4 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Pelargoner, nävor, verbena, ramslök, spansk klockhyacint, krysantemum, gräslök och mycket mer fanns på de små borden som var uppställda på parkeringen på Hässleholms orienteringsklubbs parkering.

Det var bitande kallt och saknaden efter värmen som flytt var stor.

Annons

Men det bästa sättet att hantera kylan är att se framåt och vänta in nya varma vindar. För att påminna sig om kommande sommar kan man botanisera bland småplantor och fantisera om vad det kan bli av dem när de fått vatten, näring och ny jord.

Göinge trädgårdssällskap har cirka 250 medlemmar. Anette Härbst var en av dem som drog igång föreningen med hjälp av Studiefrämjandet år 2000. Den här lördagen stod hon själv och sålde växter på HOK:s parkering.

– Jag har en gammal trädgård med gammeldags växter, berättar hon.

På bordet står krukor med sticklingar från växter som med råge uppnått pensionsåldern. Men nu är det ju så med växter att de på ett enkelt sätt kan föryngras och få nytt sprittande liv.

Föreningen har även fått plantor och böcker skänkta till sig så det gick att göra fynd för den trädgårdsintresserade.

Föreningen har en rad aktiviteter under året och närmast arrangerar man en inköpskväll på Kristinelunds plantskola utanför Tyringe.

I början av juni ordnar föreningen tillsammans med Vinslövs hembygdsförening en växtmarknad på Västergårda i Vinslöv.

I mitten av juni bär det av till Öland för besök på en rad olika trädgårdar. Besök på mer närliggande trädgårdar arrangeras i början av juli.

bild 1/7
De är fortfarande små, men när sommaren väl kommer förvandlas de till skönheter.
Kerstin Sjödén (till vänster) är ordförande i Göinge trädgårdssällskap. Här har hon lyckats sälja plantor till Lena Wadmark som också är med i föreningen. Foto: Helén Fingalsson
Anette Härbst (till vänster) var med och startade trädgårdssällskapet. Här tillsammans med Karin Eriksson.
Ulla Linderberth säljer bland annat liljekonvaljer med randiga blad.
Tommy och Christina Persson är spekulanter på en rad med små plantor.
Birgitta Bengtsson (till höger) ger tips om sina växter.
Thyra Axelsson passar på att sälja sticklingar av bland annat pelargoner.
De är fortfarande små, men när sommaren väl kommer förvandlas de till skönheter.
Kerstin Sjödén (till vänster) är ordförande i Göinge trädgårdssällskap. Här har hon lyckats sälja plantor till Lena Wadmark som också är med i föreningen. Foto: Helén Fingalsson
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons