Annons

Lands­bygden ska inte be­tala brexit­kost­naden

Opinion Det be­hövs en kraft­full ge­men­sam jord­bruks­po­li­tik för att hålla ihop EU
Opinion • Publicerad 8 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

När britterna lämnar EU (när det nu blir – och om) för­lo­rar EU:s bud­get många mil­jarder euro. När den frå­gan kom upp i LRF:s EU-ut­fråg­ning i Häss­le­holm duckade del­ta­ga­rna. De visste ju att in­för den­ för­sam­lingen gick det inte hem att som Liberalerna i sitt val­ma­ni­fest kräva att EU:s an­del av bud­geten som är jord­bruks­stöd ska hal­veras. Det förde där­för inte Fred­rik Brange på plats 13 på L-val­se­deln fram.

Den som där­emot för­svarade EU:s er­sätt­ningar till jord­bruket och där­med ock­så kun­de ac­cep­tera en höjd svensk EU-kost­nad ef­ter brexit var Kris­ti­na Jonäng, plats 5 på C-lis­tan.

Annons

Det be­hövs en kraft­full ge­men­sam jord­bruks­po­li­tik för att hålla ihop EU, be­to­nade hon och ville där­för inte gå med på kom­mis­sionens och många par­tiers för­slag till ned­skär­ningar.

Hon för­svarade ock­så ”sam­man­håll­nings­po­li­ti­ken”, det stöd EU ger till olika sats­ningar för att ut­veckla re­gi­oner och bygder som inte hör till stor­stads- el­ler till­växt­re­gi­onerna. Det har många svenska bygder haft nytta av för till ex­em­pel bred­bands­ut­bygg­naden el­ler olika pro­jekt för att ut­veckla nya verk­sam­heter när in­du­strier lagt ner.

Lands­bygds­ut­veck­ling har en de­mo­kra­tisk di­men­si­on var hon över­ty­gad om, för att få hela landet att känna sig del­ak­tig i ut­veck­lingen.

Det är bra att Kris­ti­na Jonäng och C inte säger blankt nej till högre svensk kost­nad för EU, för det är inte lant­bruket el­ler lands­bygden i Sverige som ska be­tala för brexit.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons