Annons

An­ti­se­mi­tismen växer i världen

Krönika Många ju­diska för­sam­lingar känner sig yt­terst ut­satta, inte minst i Malmö.
Opinion • Publicerad 9 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

För någ­ra år se­dan skickade pres­i­dent Obama sina sän­de­bud mot an­ti­se­mi­tism till Malmö för att kri­ti­sera hur staden han­terade den öppna an­ti­se­mi­tismen. Särskilt då­va­ran­de kommunalrådet Il­mar Reepalu (S) fick kri­tik.

Kri­tiken var be­rät­ti­gad, men USA har knappast mo­ra­lisk an­led­ning att kri­ti­sera ett an­nat land.

Annons

I själva verket är an­ti­se­mi­tismen ut­bredd även i USA. Flera ter­ror­dåd har riktats mot ju­diska mål, det värsta i Pitts­burgh för ett halv­år se­dan då elva män­ni­skor sköts till döds i en sy­na­go­ga av en me­del­ål­ders man som skrek att alla ju­dar ska dö.

I lör­dags an­greps på nytt en sy­na­go­ga, i San Diego med ett döds­of­fer. Gär­nings­mannen spred ett man­i­fest med bud­skapet att ju­dar för­söker ”krossa den vita rasen”.

De senaste åren har an­ti­se­mi­tiskt våld ökat i USA. 2017 ägde 1 986 an­ti­se­mi­tiska hat­brott rum i USA. An­kla­gel­ser har förts fram mot pres­i­dent Trump att hans re­to­rik le­gi­ti­me­rat våldet. Han har ex­em­pel­vis an­klagat den ju­diske fi­nans­mannen George So­ros för att ha fi­nan­sierat flyk­ting­strömmen från Centralamerika till USA och verkade ur­säkta det ra­sis­tiska dådet i Charlotteville 2017, där hat mot ju­dar var ett do­mi­ne­ran­de in­slag bland de­mon­stra­tionerna.

Europa är än mer in­flu­erat av an­ti­se­mi­tism, trots att na­zisternas för­in­tel­se­lä­ger borde ha vac­ci­ne­rat Eu­ro­pas folk mot an­ti­se­mi­tismen.

I Frank­ri­ke ökade an­talet rap­por­terade gär­ningar med an­ti­se­mi­tiska mo­tiv från 311 till 541 för­ra året. Bland an­nat har flera in­ci­denter skett i an­slut­ning till de­mon­stra­tioner av ”de gula västarna”. Flera ter­ror­dåd i Frank­ri­ke har varit di­rekt riktade mot ju­diska mål.

Andra ex­em­pel på all­var­liga ter­ror­dåd mot ju­dar är en at­tack på ju­diska mu­se­et i Brys­sel 2014 med fyra dödade och an­greppet i Köpenhamn mot en sy­na­go­ga då en vakt dödades.

Tysk­land är ock­så drabbat av an­ti­se­mi­tism i växande ut­sträck­ning. Un­der 2018 re­gi­strerades 1 646 hat­brott riktade mot ju­dar, en ök­ning med tio pro­cent. Ännu mer ökade vålds­brotten

I Stor­bri­tan­ni­en har La­bour­par­ti­et skakats av upp­gifter om an­ti­se­mi­tism i par­ti­led­ningen. I Ung­ern har pre­mi­är­mi­nis­ter Orbán drivit kam­panjer mot George So­ros och ut­nyttjar an­ti­se­mi­tiska an­tyd­ningar i val­kam­panjerna. 28 pro­cent av de till­frågade ju­darna i tolv länder, bland an­dra Sverige, upp­lever ökad an­ti­se­mi­tism, en­ligt en EU-rap­port.

I Sverige ligger de an­mälda an­ti­se­mi­tiska hat­brotten på en gans­ka sta­bil, men allt­för hög, nivå runt el­ler nå­got över 200 an­mälda brott per år. Men många ju­diska för­sam­lingar känner sig yt­terst ut­satta, inte minst i Malmö.

Där­för är det vik­tigt för po­li­tiska par­tier och or­ga­ni­sa­tioner att vara var­samma med orden. Även om sio­nism är en po­li­tisk rikt­ning tolkas an­ti­sio­nism mer all­mänt som an­ti­se­mi­tism, vilket är grunden för den hårda kri­tiken mot slag­ordet Krossa sio­nismen från SSU i Skåne på 1 maj. Där­för var det nöd­vän­digt att Socialdemokraterna i Malmö förde fram en ur­säkt till den ju­diska för­sam­lingen.

När ny­na­zister blir allt­mer öppna i sin pro­pa­gan­da måste alla andra sluta upp i ar­be­tet mot an­ti­se­mi­tismen – för alla män­ni­skors lika vär­de.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons