Annons

Oroande oenig­het

Le­da­re Att den par­la­men­ta­riska enig­heten i för­svars­be­red­ningen sprack är oroande. Bred enig­het om för­svars­po­li­tiken är vik­tig för tro­vär­dig­heten.
Opinion • Publicerad 11 maj 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Bistra miner hos al­li­ans­fö­re­trä­da­rna. 		             Foto: TT
Bistra miner hos al­li­ans­fö­re­trä­da­rna. Foto: TT

För­svars­be­red­ningen sprack på fre­dagen. För­svars­mi­nis­ter Peter Hult­qvist (S) vägrade gå med på de eko­no­miska åtaganden som be­red­ningen var på väg att enas om, san­no­likt på or­der av fi­nans­mi­nis­ter Magdalena Andersson. Efter­som nöd­vän­diga för­stärk­ningar av för­svaret, även ci­vil­för­svaret, kräver stora till­skott de nä­rmaste åren vägrade allians­par­tierna att lägga fram ett för­slag utan enig­het ock­så om fi­nan­sie­ringen.

Att den breda enig­heten som var på väg vändes i en djup spricka bara ett par dagar in­nan för­sla­get skulle läggas fram är oroande. Den tra­di­tio­nella enig­heten över block­gränsen om för­svars- och sä­ker­hets­po­li­tikens grunder har all­tid varit en tro­vär­dig­hets­fak­tor för det svenska för­svaret. Ingen har be­hövt oroa sig för att ett re­ger­ings­skif­te skull in­ne­bära nå­gon skarp kurs­änd­ring.

Annons

2015 ställde sig Jan Björklund och FP (nu­me­ra L) utan­för upp­gö­rel­sen mel­lan de tre andra allians­par­tierna och re­ger­ings­par­tierna S och MP. Nu håller de fyra allians­par­tierna ihop om att inte ac­cep­tera en vag skriv­ning om fram­tiden. Även om det cir­ku­lerat nå­got olika siff­ror på vil­ken an­slags­höj­ning som skulle be­hövas till 2025 så handlar det om minst 30 mil­jarder i till­skott.

Fram till den­na vecka fanns det i prin­cip enig­het om den upp­räk­ningen, även om inte alla de­talj­siff­ror var klara. Up­pen­bar­li­gen var det för­svars­mi­nis­terns in­hopp som ställde S-le­da­möterna i be­red­ningen, med den ti­digare för­svars­mi­nis­ter Björn von Sydow som ord­fö­ran­de, in­för en omöj­lig sit­u­a­tion. De fick inte par­tiets man­dat att enas om en eko­no­misk ram på den ni­vån.

Sym­bol­vär­det av bred enig­het är större än bara att skapa riks­dags­ma­jo­ri­tet för po­li­ti­ken. Det handlar om att visa enig­het mot främ­man­de makt. Det för­loras nu.

Det är inte tro­ligt att Peter Hult­qvist är be­redd att backa nu. I bästa fall kan han komma till­ba­ka för att för­söka få enig­het bak­om en pro­po­si­tion. Men det blir svårare än att full­följa be­red­ningens ar­be­te, som var på god väg att landa.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons