Annons

”Röd­myl­lan” kommer nu åter i finsk po­li­tik

Opinion För främst C är det en po­li­tisk risk att di­rekt ef­ter val­för­lusten gå in i Ant­ti Rinnes rege­ring.
Opinion • Publicerad 11 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Socialdemokraterna i Fin­land gjorde ett hyfsat val, även om det his­to­riskt inte var nå­got att hurra över. Men S blev största par­ti i riks­dags­valet för någ­ra vec­kor se­dan och är där­för den na­tur­liga re­ger­ings­bil­da­ren.

Nå­got över­ras­kan­de är Cen­ter­par­ti­et, som gjorde ett myc­ket då­ligt val, blev bara fjär­de största par­ti och tappade mer än tred­je­delen av man­daten, med. På val­natten trodde av­gå­en­de stats­mi­nis­tern Juha Sipilä att C skulle gå i op­po­si­ti­on ef­ter den smällen, men nu verkar det bli sam­ar­be­te med S – till­sam­mans med ock­så De Gröna, Väns­ter­för­bundet och Svenska Folk­par­ti­et.

Annons

Det in­ne­bär en klas­sisk ”rödmylleregering”, som var van­lig un­der det kalla kriget. Då sam­ar­betade S och C, ibland ock­så med V, för att kun­na hålla kon­takterna med Sov­jet­le­da­rna på en ba­lan­se­rad nivå.

Nu fö­re­ligger inte det hotet, men de in­ri­kes­po­li­tiska mot­sätt­ningarna gör den här kon­stel­la­tionen po­li­tiskt na­tur­ligast.

Än är inget klart, efter­som ett stort an­tal po­li­ti­ker från de fem till­tänkta re­ger­ings­par­tierna först ska enas om ett po­li­tiskt pro­gram. Men vil­jan att hålla de båda näst största par­tierna, Sam­lings­par­tiet och Sann­fin­ländarna (mot­sva­ran­de M och SD), utan­för är nog till­räck­ligt stor för att en rödmylleregering ska bildas.

För främst C är det en po­li­tisk risk att di­rekt ef­ter val­för­lusten gå in i Ant­ti Rinnes rege­ring. Men kan sjuk­vårds- och re­gion­reformen föras i hamn an­s­es det värt risken.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons