Annons

De kan vinna pris för bästa projekt

Osby/Östra Göinge Två projekt från Osby och Östra Göinge är nominerade till till årets leaderprojekt i Skånes Ess – Klubb Sonya och Hola Lake Immeln. Det tredje nominerade projektet är Mötesplats Balsby, norr om Kristianstad. På tisdag den 14 maj vet vi vem som vunnit.
Osby • Publicerad 13 maj 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Hola Lake Immeln startade 2017 inom ramen för Leader och är ett arbetssätt för lokal utveckling. Det ska pågå i tre år.

Immeln har under de senaste decennierna fått mer och mer brunt vatten. Periodvis har det också förekommit blomningar av cyanobakterier på vissa ställen i sjön.

Annons

Hola Lake siktar på att förbättra den ekologiska statusen i sjöar genom att utveckla en restaureringsmetod med ett holistiskt synsätt och utbyta erfarenheter mellan Sverige och Finland.

Klubb Sonya – vägen in är ett projekt i Osby som syftar till att minska utanförskap och minska avståndet till arbetsmarknaden för kvinnorna.

Klubb Sonya arbetar med att få fler utlandsfödda flickor och kvinnor aktiva i det svenska föreningslivet. Initiativet togs av Henrica Lorenzon och IFK Osby och vänder sig specifikt till tjejer i åldern 12-25 år.

Adnan Becirovic och Henrica Lorentzon, som arbetat med Världslaget för nyanlända och ensamkommande, använder sina erfarenheter därifrån.

Projektet startades våren 2018 och ska pågå under två år. Johanna Bergman, med bakgrund från arbete inom allsvenska FC Rosengård, har rollen som projektledare.

Mötesplats Balsby är en klubbstuga med tillhörande grönområde i byn. Klubbstugan rustades upp och med gemensamma krafter och stort engagemang har en mötesplats skapats för samvaro.

Förutom prisutdelning den 14 maj står ett omfattande program på agendan för konferensen Läget Landet på Lyngby gård utanför Everöd. Årets tema är social hållbarhet.

Skånes Ess vill visa på kopplingar mellan stad och land och Läget landet ska sätta fokus på den aktuella frågan kring balansen mellan stad och land genom ett årligen återkommande evenemang.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons