Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

Dödsfall

Skådespelerskan Peggy Lipton, känd bland annat från tv-serien Twin Peaks, har avlidit i en ålder av 72 år.
Margaret Ann ”Peggy” Lipton var född i New York och började som 15-åring att arbeta som fotomodell för Fords models.
Tv-dubuten kom fyra år senare i The John Forsythe show och det följdes av mindre roller i olika tv-serier.
Genombrotten kom med The mod squad (1968), där hon gjorde rollen som hippien Julie Barnes. För den tilldelades hon en Golden globe-statyett 1971 för bästa kvinnliga huvudroll i tv-drama och hon nominerades ytterligare fyra gånger.
I Twin peaks spelade hon Norma Jennings (1990-1991, 2017). Bland övriga roller kan nämnas Kinjite: forbidden subjects (1989), Galen identitet (1991), The postman (1997), When in Rome (2010) och A dog’s purpose (2017).
Även som sångare fick hon en del framgångar. 1968 släpptes skivan Peggy Lipton och hon gav ut bland annat singeln Stoney end och har dessutom figurerat som låtskrivare på Frank Sinatas hit L A is my lady (1984).
Peggy Lipton var gift med musikproducenten Quincy Jones och de har två döttrar tillsammans.