Susanne Pelgers första bok om Hästen & Husse kom ut 2017. Foto: Gunilla Wedding

”Jag lär känna hästen och husse mer för varje bok”

Kulturredaktionen ställer fyra frågor till författaren och universitetslektorn Susanne Pelger från Lund som är aktuell med bilderboken Hästen & Husse på tivoli, den fjärde delen i hennes serie om husse som gärna byter från kostym till klänning efter jobbet och hästen som tror hen är en hund.

Vad har hänt sedan första boken om Hästen & Husse kom ut 2017?
– Hästen & Husse fick stor uppmärksamhet i tidningar och teve, inte bara i Sverige utan också runtom i världen. En hundig häst och en husse i klänning hör ju inte till vanligheterna precis. Boken leker med gränser och det tycker barnen är kul. Samtidigt ger den tillfälle att prata om viktiga frågor – om man verkligen får vara som man är, och hur vi bemöter dem som är annorlunda. Eftersom boken blev så omtyckt har det hunnit bli tre till. Det är jätteroligt att böckerna finns på så många förskolor och bibliotek. Nyligen skrev jag också avtal för att översätta serien till engelska. Det är riktigt spännande!

Nu har precis den fjärde boken i serien kommit ut, Hästen & Husse på tivoli. Vad händer där?
– Hästen och Husse ska gå på tivoli och ha kul, men det visar sig att husdjur inte är välkomna. Husse ställer som alltid upp för sin häst, som kläs ut och smugglas in. Och väl inne bland karusellerna verkar det som en del andra djur också har lyckats smita in trots förbudet.

Varifrån kommer inspirationen till hästens och hans husses äventyr?
– Berättelserna handlar om att vara annorlunda, men också om att ställa upp för andra och respektera dem som de är. I böckerna hamnar Hästen på platser där han sticker ut och andra inte tycker att han passar in. Inspirationen börjar ofta på någon sådan plats – en badstrand, en hundtävling eller ett tivoli – och sedan får intrigen växa fram. Det festliga är att jag lär känna Hästen och Husse mer och mer för varje bok. Då blir det också lättare att fantisera fram vad de skulle göra och säga i en viss situation.

Vad är ditt nästa skrivprojekt? Fler Hästen & Husse kanske?
– Visst blir det fler Hästen & Husse-böcker! Manuset till den femte boken är klart och min illustratör, Anna Södergård, är igång med att rita. Det bästa är när hon börjar sms:a sina skisser, då är det omöjligt att sluta skratta. Hennes penna är ett magiskt trollspö som ger liv åt mina ord.