Henrik Hedman och Janpeter Lyckmark, lärare på Jacobsskolan, har varit med och startat skolupproret ”Bär rött mot nedskärningarna”. Med start den 15 maj hoppas de alla lärare och övrig skolpersonal i kommunen bär ett rött plagg varje onsdag, för att signalera åt politikerna att stoppa nedskärningarna inom skolan. Foto: Pernilla Ekdahl

Lärarna som ser rött – för elevernas skull

HÄSSLEHOLM Skolorna i Hässleholm står inför ett stålbad. Nu drar Henrik Hedman, Janpeter Lyckmark och ytterligare ett par lärarkollegor på Jacobsskolan igång ett uppror mot nedskärningarna – och de hoppas få såväl övriga lärare i kommunen som föräldrar med sig.

Under parollen ”Bär rött mot nedskärningarna” uppmanar Henrik Hedman, Janpeter Lyckmark, Maria Reppen och Fanny Bjarke, sina lärarkollegor i kommunen att bära ett rött plagg varje onsdag, som en protest mot att barn- och utbildningsnämnden ska spara 49 miljoner kronor.
– Det handlar helt enkelt om den kortsiktiga och ogenomtänkta skolpolitik som förs, säger Henrik Hedman, när han och Janpeter Lyckmark drar igång kampanjen med en pressträff i kulturhusets foajé.

Han och hans kollegor menar att besparingarna kommer att drabba eleverna hårt, med större klasser, färre vuxna i skolan, brist på stöd och i slutändan förstörda framtidsdrömmar. Samtidigt tror de att många av åtgärderna inte kommer att spara några pengar åt kommunen.
– Stängningen av estetiska programmet innebär egentligen bara att eleverna bara flyttar över till Kristianstad, så det blir en penninggåva till Kristianstad kommun. Sak samma med stängningen av industriprogrammet. Man lägger ner brand och räddning fjorton dagar innan kommunalrådet går ut och säger att vi måste ha fler deltidsbrandmän – det är så otroligt ogenomtänkt, säger Henrik Hedman.

Inspirationen till att bära rött som protest mot skolpolitiken har de fått från amerikanska lärarkollegor.
– Tanken är att man ska ta på sig ett rött klädesplagg varje onsdag, ta en selfie och lägga upp bilden på kampanjens facebooksida, så att det blir synligt, säger Henrik Hedman, som hoppas att andra skolor hakar på.

Det här får väl ändå anses som en ganska snäll revolt?
– Vi är snälla i Sverige. Det är inte så att svenska bönder dumpar fem ton gödsel utanför riksdagen när de är sura, som de franska, men vår frustration över politikerna och deras beslut är nog lika stor som i Frankrike. Det hjälper aldrig att vara tyst, och det här är ett sätt att försöka få de som är mot nedskärningarna att höja sin röst. Och det tror vi är många, säger Henrik Hedman.

Nu hoppas initiativtagarna på en massiv uppslutning från såväl lärare och övrig skolpersonal som föräldrar med barn i skolan i Hässleholms kommun. Att skolorna färgas röda och många lägger ut bilder på kampanjens facebooksida och delar dem vidare i sitt flöde.
– Tillsammans kan vi skicka en mäktig signal till de styrande: gör om, gör rätt! Skär inte på skolan, säger Henrik Hedman.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du badat mycket i sommar?

Loading ... Loading ...