Annons

Teckenspråkets dag

Personligt Omkring 30 000 personer använder teckenspråk i Sverige.
Personligt • Publicerad 14 maj 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
På Youtube hittar vi många av Vega Ranstams teckenspråkstolkade musikvideos. 
Foto: Erland Vinberg/ TT
På Youtube hittar vi många av Vega Ranstams teckenspråkstolkade musikvideos. Foto: Erland Vinberg/ TT

Idag är det Teckenspråkets dag.

Det finns omkring 160 olika teckenspråk i världen. I Sverige använder omkring 30 000 personer teckenspråk. Av dem som har det som modersmål, är inte alla döva. Även personer med hörselnedsättning och hörande personer, som exempelvis barn till teckenspråkiga, använder språket. Det är ett språk som uppfattas med synen och uttrycks med händerna, kroppen och ansiktet.

Annons

För personer med kombinerad syn- och hörselnedsättning används teckenspråket med ett annat sinnesintryck, känseln, i ett så kallat taktilt teckenspråk.

Det svenska teckenspråket har eget teckenförråd och grammatik.

I de nordiska länderna får alla döva barn undervisning på sitt förstaspråk, teckenspråk. I resten av världen ser det sämre ut; 80 till 90 procent av alla döva barn får ingen utbildning alls och endast en procent får utbildning på teckenspråk. De flesta av världens döva barn bor i u-länder, vilket innebär att de i stort sett inte får någon utbildning alls.

Sveriges riksdag beslutade att officiellt erkänna teckenspråket som de dövas första språk den 14 maj 1981. Därför arrangeras Teckenspråkets dag den 14 maj varje år i olika städer i Sverige.

Källa: Språk och folkminnen Sveriges dövas riksförbund
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons