Annons

Victor går för final under estländsk flagg

Kultur och Nöje I kväll är det dags för första deltävlingen i Eurovision Song Contest. Blir det en finalplats för Victor Crone från Sverige?
Publicerad 14 maj 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

För fyra år sedan tävlade Victor Crone från Österåker i Melodifestivalen, tillsammans med Behrang Miri. Den gången blev det ingen plats i Eurovision Song Contest, men nu är han här. Att det är för Estland han tävlar beror på att han arbetat mycket i landet, med estländska låtskrivare.

– Jag har bott och jobbat i Estland i tre år så jag har fått en stor kärlek till landet, säger han.

Annons

Sitt bidrag ”Storm” har han skrivit tillsammans med bland annat Stig Rästa, som själv blev sjua i Eurovision Song Contest 2015. Att ha honom med sig på ESC-resan känns tryggt, tycker Victor Crone, och inte bara för hans erfarenheter.

– Stig som person har hela den här lugnande ”viben” och det var skönt inte minst när vi hade mycket teknikstrul på första repet och det blev mycket väntetid för mig, vilket var psykologiskt tungt. Men jag har inte bara pratat med honom utan även med andra estländska, och svenska, artister som varit med i tävlingen. Tipset jag fått av alla är att ha kul. Så det försöker jag att ha, säger han.

Hur kändes det att gå ut på scenen första gången?

– Mäktigt, förstås. Jag har visserligen vetat ett par månader att det var på g men man kan inte föreställa sig hur det ska bli, så det var överväldigande bara att komma in i arenan, säger Victor Crone.

”Storm” har redan blivit en radiohit och är en av de mest streamade låtarna inför Eurovision på Spotify.

– Den är väldigt lättillgänglig och när det gäller melodin är den lätt att fatta. Det är också en bra låt när det handlar om att påminna sig själv om att alla människor går igenom tuffa perioder, så det är bara att hålla ut. Den har lite av allt, i en bra mix, säger Victor Crone om sin låt.

Är den kul att sjunga?

– Ja, men rätt svår. Den är hög i tonerna i refrängen så det gäller att vara på tårna och hålla i det, säger Victor Crone, som försökt spara så mycket han kan på rösten inför kvällens semifinal.

Vad gör du innan du går på scenen i semifinalen?

– Logerna ligger precis bredvid varandra och väggarna är tunna som papper, så alla kommer nog att sjunga i mun på varandra backstage, men jag brukar bara försöka ta det lugnt, värma upp rösten, ta tre djupa andetag och dunka mig själv på bröstet för att slappna av innan jag går ut på scenen. Det sköljer över mig ibland att jag ska sjunga inför 180 miljoner tittare, men jag försöker påminna mig själv om att det här bara är en cool grej.

Annons

Och vad tror du om dina chanser?

– Det coola med Eurovision Song Contest är att det är så spretigt och att det finns en massa olika genrer så man vet aldrig hur det kommer att gå. Men jag känner mig trygg i min låt. Det vore kul att träffa Sverige i finalen.

Och om ni möts där då?

– Sveriges bidrag är superbra, en låt som verkligen växer, så som vanligt är det ett starkt svensk bidrag med vinnarpotential. Men det är ju en tävling, så det vore förstås konstigt om man inte gick för seger, säger Victor Crone.

bild 1/2
Svenske Victor Crone tävlar för Estland i ESC. Foto: Stina Kase
Victor Crone under första repetitionen på Eurovision-scenen i Tel Aviv. 
– I slutet av numret ska det se ut som att jag står i en storm, säger han om sitt nummer. Foto: Andres Putting
Svenske Victor Crone tävlar för Estland i ESC. Foto: Stina Kase
Victor Crone under första repetitionen på Eurovision-scenen i Tel Aviv. 
– I slutet av numret ska det se ut som att jag står i en storm, säger han om sitt nummer. Foto: Andres Putting
Fakta:

Bidragen i första deltävlingen:

1. Cypern: Tamta – ”Replay”.

2. Montenegro: D mol – ”Heaven”

3. Finland: Darude feat. Sebastian Rejman – ”Look Away”

4. Polen: Tulia – ”Fire of love” (Pali sie)

5. Slovenien: Zala Kralj & Gašper Šantl – ”Sebi”

6. Tjeckien: Lake Malawi – ”Friend of a Friend”

7. Ungern: Joci Pápai – ”Az én apám”

8. Vitryssland: ZENA – ”Like It”

9. Serbien: Nevena Božovic – ”Kruna”

10. Belgien: Eliot – ”Wake Up”

11. Georgien: Oto Nemsadze – ”Keep on going”

12. Australien: Kate Miller-Heidke – ”Zero Gravity”

13. Island: Hatari – ”Hatrið mun sigra”

14. Estland: Victor Crone – ”Storm”

15. Portugal: Conan Osíris – ”Telemóveis”

16. Grekland: Katerine Duska – ”Better Love”

17. San Marino: Serhat – ”Say Na Na Na”

Deltävlingen direktsänds i SVT1 och SVT Play klockan 21.00.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons