Theodor Sjölund, Hanna Torkelsson, Anna Aronsson, Carl Jochmus-Stöcke och Hanna Pohl ser fram emot att stå på scenen i Blå salongen på Kulturhuset i Hässleholm till helgen. Foto: Helén Fingalsson
Teaterkompaniet ‭Connect sätter upp en teaterpjäs i Blå salongen.
Repetitionerna pågår som bäst på Markan i Hässleholm. Foto: Helén Fingalsson
Teaterkompaniet ‭Connect sätter upp en teaterpjäs i Blå salongen.
Teaterkompaniet ‭Connect sätter upp en teaterpjäs i Blå salongen.

Ett nytt teaterkompani har fötts i Hässleholm

Hässleholm I helgen ställer sig nybildade Teaterkompaniet Connect på scenen i Kulturhuset för att spela ”Drottning Sophia Del III – Fångens testamente”, en pjäs som utspelar sig i framtiden.

Repetitionerna pågår för fullt för Teaterkompaniet Connect i Markans lokaler i Hässleholm.
Vägen fram till helgens premiär har inte varit spikrak. Ändringar i manus och funderingar över de olika rollerna har gjort att repetitionerna stannat upp, innan de tagit ny fart igen.

Historien ”Drottning Sophia Del III – Fångens testamente” utspelar sig i en framtid där Skåne har blivit danskt och Norrland har blivit självständigt.
Det Sverige som drottning Sophia fått ärva ligger i spillror och efter flera decennier av stridigheter i landet ska nu ett fredsavtal undertecknas mellan drottning Sophia, Norrlands president Joanna Bjelking och Danmarks kung Niels Thomas.
De är samlade i stadshuset i Svenstavik och spänningen är hög mellan parterna.
Det var i höstas som Teaterkompaniet Connect bildades.

Marcus Enochsson som varit engagerad i bland annat Kuppmakarna och som i fjol tilldelades Hässleholms kommuns kulturstipendium presenterade ett manus för Maria Lundin Enetjärn som är dramapedagog i Hässleholm. Ett manus som enligt Marcus Enochsson berör teman som skuld och förlåtelse.
Hon tände på idén att sätta upp pjäsen och började därefter handplocka skådespelare. Några har hon själv haft som elever i drama och hon kallar dem professionella amatörer.
– Att starta ett teaterkompani är något som jag alltid drömt om att göra, berättar Maria Lundin Enetjärn som är den som regisserar.

Skådespelarna har alla en koppling till skolvärlden och är i varierande åldrar.
Hanna Pohl jobbar som kurator på skola, Theodor Sjölund pluggar till lärare och Carl Jochmus-Stöcke jobbar som elevassistent. Hanna Torkelsson och Anna Aronsson går fortfarande i skolan.
Men samtliga har teatern i blodet och verkar ha fått ett ännu större sug efter att de började repetera i februari.
Theodor Sjölund var den som sist kom in i ensemblen. Maria behövde en sista manlig skådespelare och som genom en tillfällighet stötte de ihop på Markan där han var och spelade brädspel.
Maria berättar att skådisarna stortrivs tillsammans. Det är högt till tak och det finns en trygghet i gruppen.
Under samtalet poängterar samtliga hur de reagerat mot att estetiska programmet plockats bort i Hässleholm. Just kultur är något som berikat livet mycket för alla sex som nu jobbar med sin första föreställning tillsammans.

Förra helgen hade de smygpremiär på Barbacka i Kristianstad på föreställningen som Maria beskriver som en både lite absurd och allvarlig komedi.
Den kommande helgen kommer de att spela föreställningen fyra gånger i Blå salongen. Lördagen den 18 maj samt söndagen den 19 maj, båda dagarna klockan 16:00 och 19:00.
Förhoppningen är att publiken ska tycka om det de ser. Det finns nämligen tankar på att fortsätta att hitta manus som de kan förverkliga på scenen.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du badat mycket i sommar?

Loading ... Loading ...