Annons

Författaren Sven Lindqvist död

Personligt Han blev 87 år gammal.
Personligt • Publicerad 15 maj 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Sven Lindqvist blev 87 år gammal.Foto: Claus Gertsen/FLT
Sven Lindqvist blev 87 år gammal.Foto: Claus Gertsen/FLT

Författaren Sven Lindqvist har vid 87 års ålder gått bort efter en längre tids sjukdom.

Exterminate all the brutes – Utrota varenda jävel – klottrade Kurtz, en av karaktärerna i Joseph Conrads roman Mörkrets hjärta, ned. Utrota varenda jävel är också titeln på Sven Lindqvists mest kända bok. En bok som blivit internationellt uppmärksammad och som gräver sig djupt ned i rasismens och kolonialismens historia och pekar på att förintelsen inte är en enskild händelse, utan snarare kulmen på synen om den europeiska överhögheten.

Annons

Boken, som kom ut 1992, har översatts till en lång rad språk och satts upp som teaterpjäs i både Sverige och Frankrike.

Sven Lindqvist föddes i Stockholm 1932. Mellan 1961 och 1962 var han kulturattaché på svenska ambassaden i Peking. Han blev filosofie doktor i litteraturhistoria 1966 och sedermera både docent och hedersdoktor.

1955 bokdebuterade Lindqvist med Ett förslag. Totalt skrev han 35 böcker, i huvudsak dokumentära essäer, dokumentär prosa och reportage. Bland dessa märks stridsskriften Reklamen är livsfarlig från 1957, Myten om Wu Tao-tzu från 1967, Nu dog du! Bombernas århundrade från 1997.

Det senaste publicerade verket är Sanningskonst från förra året, en samtalsbok där Stefan Jonsson talar med Lindqvist kring hans författarskap.

Sven Lindqvist avled på tisdagen efter en längre tids sjukdom, uppger Dagens Nyheter, som också kallar honom för ”en av de viktigaste författarna i modern svensk litteratur”.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons