Annons

Han dokumenterar byarna

Personligt • Publicerad 15 maj 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Bengt Persson har dokumenterat byarna norr om Lund i nästan ett halvsekel, och nu har det blivit en bok.
Foto: Håkan Jacobsson
Bengt Persson har dokumenterat byarna norr om Lund i nästan ett halvsekel, och nu har det blivit en bok. Foto: Håkan Jacobsson

– Bara några kilometer utanför stan finns människor som lever ett helt annat liv. Jag intresserar mig för människor som lever efter egna normer.

Och lite egna normer arbetar Bengt Persson också efter – han tillhör de fotografer som fortfarande tar bilder i svartvitt, på film som han framkallar i mörkrum, där arbetet med att göra kopior från negativen tar vid.

Annons

– Jag har väl samlat på mig en 13 000 negativ, uppskattar han.

Processen tar tid, men det är så han vill ha det:

– Jag tycker om hantverket.

Samma inställning har han när han gör grafisk konst. Han arbetar med tekniker som fotopolymertryck och gummitryck, som också de kräver lång tid innan man har tryckt en färdig bild.

En tryckpress står mitt i den arbetslokal som Bengt har där hemma. Men det har den inte gjort länge:

– Jag plockade faktiskt fram grafikverkstaden i går; jag har inte haft pressen framme på åtta, nio år – jag tyckte att jag hade lättare för att berätta när jag använde kameran.

Kameran är å andra sidan ett av hans verktyg även när han gör sin grafiska konst, eftersom han brukar ha ett fotografi som utgångspunkt.

De grafiska konstteknikerna lärde han sig på Östra Grevie folkhögskola för bortåt 40 år sedan.

Att han började där berodde på att han inte ville vara beroende av fotografi som levebröd.

– Jag hade börjat fotografera och filma, när jag var 13-14 år.

Annons

Det var hans stora intresse, Men att ha det som yrke tyckte han föreföll lite begränsande och ofritt; han hade tagit uppdrag som bröllopsfotograf och liknande och tyckt att han kände sig styrd av andras önskemål. När det gällde fotografi ville han bestämma allt själv.

Efter en tid bestämde han sig för att fördjupa sig och studerade gamla fotografiska tekniker på Biskops Arnö, en folkhögskola vid Mälaren.

– Så blev jag tillfrågad av Fotoskolan Skåne i Lund om jag ville börja som lärare där. Sedan arbetade jag där i 23 år; det var en tvåårig heltidsutbildning för fotografer, som drevs av Lunds universitet och Folkuniversitetet.

– Det var ett fantastiskt jobb. För eleverna kostade det 80 000 kronor per år och det innebar att de som kom dit var mycket engagerade.

Under hela den här tiden höll han också på med att dokumentera byarna norr om Lund.

– I första hand handlar det om gamla Torns landskommun, säger han och räknar upp Stångby, Västra Hoby, Håstad, Igelösa, Odarslöv, Norra Nöbbelöv och Vallkärra.

På den sistnämnda orten växta han själv upp, föräldrarna hade ett litet lantbruk.

– 1975 började jag på allvar, säger han om sitt dokumentationsarbete. Då blev det mest hus och miljöer.

– Efter en del år tänkte jag att behövde ta bilder på människor också. Det var ett stort steg för mig, för jag är en väldigt blyg människa.

– Jag har haft fördel av att jag har vuxit upp här. Många har sett mig gå rumt med min kamera i många år, en del kände mina föräldrar.

Annons

Bengt Persson har arbetat målinriktat; sålunda har han sedan 1995 med jämna mellanrum besökt kiosken i Örtofta, som Brita Nilsson drev i ett halvt sekel innan hon stängde den för en tid sedan. Då tillbringade hann hela dagen där.

– Där är jag inte färdig, säger han, för han tycker att där finns fler bilder som behöver tas.

Han följde för övrigt också den sista lanthandeln i Odarslöv i ett helt år innan den stängde.

Sedan 1996 år Bengt Persson tillbaka i Vallkärra. Han berättar att han faktiskt köpte huset obesett, eftersom han måste ge ett snabbt besked och inte han titta på det, eftersom han skulle resa till Köpenhamn med sina fotoelever.

Men han hade ett stort förtroende för mäklaren, som visste vad han var ute efter.

– Jag flyttade hit för mörkrummet. Jag hade en stor lägenhet i Lund, men jag hade fotolabb och grafikverkstad på olika ställen i stan.

Och han fortsätter sitt fotoprojekt.

– För två år sedan bestämde jag mig för att dokumentera lantbrukarna som finns kvar i byarna.

– Det skulle ta två år, men har vuxit och kommer att ta fem, sex år.

Det handlar om att berätta om människor och arbetsmiljöer.

Annons

– När jag växte upp fanns 92 lantbrukare i förra Torns kommun – nu är 26 kvar och de flesta måste ha ett annat jobb vid sidan av.

När Bengt Persson lanserade sin bok i början på året gjorde han det på Kulturen i Lund.

– Jag har börjat planera för att skänka hela mitt bildmaterial dit, negativ och kopior.

Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons