Annons

ICA-Jerry och arbetsmarknaden

Opinion I en charmig intervju med skådespelaren bakom ”ICA-Jerry”, Mats Melin, i konkurrenten Sydsvenskan får man bakom trivseln en påminnelse om att funktionshinder kan vara allt annat än ett hinder på arbetsmarknaden.
Opinion • Publicerad 15 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

I en charmig intervju med skådespelaren bakom ”ICA-Jerry”, Mats Melin, i konkurrenten Sydsvenskan får man bakom trivseln en påminnelse om att funktionshinder kan vara allt annat än ett hinder på arbetsmarknaden.

Melin berättar hur man har tvivlat på hans förmåga många gånger. Trots det har han fler jobb än de flesta: vaktmästare, teater- och filmskådespelare och ansikte utåt för Ica.

Annons

Under intervjun påminner han om att han snart ska till frisören och inte gillar att jäkta. Melin gillar att planera saker för att undvika stress. Det framgår att han tycker om rutiner och att det ska vara ordning och reda. I sin tjänst som vaktmästare på sjukhuset ser han bland annat till att källsorteringen sköts på rätt sätt och påpekar att folk ofta gör fel.

Här ser man en fördel med vissa sorters funktionshinder: anställda som gillar struktur, ordning och reda och att komma i tid är på många arbetsplatser en drömmedarbetare. Hamburgerrestaurangen Max har varit duktig på anställa funktionshindrade bland annat för att personer med en viss sorts funktionsvariation tycker om arbetsuppgifter där de får upprätthålla ordning och struktur.

När man läser om personer som Mats Melin önskar man att det fanns fler möjligheter för funktionshindrade på arbetsmarknaden. Som hans cv visar är en funktionshindrad en tillgång för många olika sorters arbetsplatser där man kan erbjuda sysslor som matchar kunskapsprofilen.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons