David Batras har turnerat med Elefanten i rummet sedan september 2017.Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Anna Kinberg Batra och David Batra på premiären av Elefanten i rummet på Rival i Stockholm 29 september 2019. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Nu går Elefanten i mål på Batras hemmaplan

Fredag 17 maj gör David Batra sista föreställningen av humorshowen Elefanten i rummet som sålt slut Sverige runt sedan premiären i september 2017. Att finalen blir på hemmaplan i Lund, där Batra inledde sin komikerkarriär tycker han är väldigt kul.
– Visst är det vemodigt att sluta men någonstans måste man sätta punkt och det är bra att sluta medan det fortfarande är skoj och utsålt överallt, säger han.

David Batra:
Född: Lund 1972
Bakgrund: Skånsk stand up-komiker, uppvuxen i Lund och utbildad till civilekonom. Gjorde debut som komiker på hotell Kramer i Malmö 1994. Fick sitt stora genombrott i humorserierna Räkfrossa och Kvarteret Skatan. Har bland annat medverkat i På minuten, Parlamentet, Roast på Berns. Han har också lett humorprogrammet Morgonsoffan, gjort stand up-turné med Robin Paulsson, varit sommarvärd i Sommar vid två tillfällen samt medverkat i flera filmer och också spelat i Svarte orm på scen och skrivit flera humorböcker, senast Nu är toan i Tierp invigd (2016).
2017 hade han premiär för humorshowen Elefanten i rummet som han har turnerat med sedan dess. Han gjorde också tv-serien Världens sämsta indier förra året och sitter i juryn för Talang samt har en podcast.
Aktuell: Med finalföreställningen av Elefanten i rummet fredag 17 maj på Sparbanken Skåne arena i Lund.
David Batra om …
… att stå ensam på scen i 90 minuter: ”När man är mitt uppe i det och gör massor av föreställningar tänker man inte så mycket på det, då har man adrenalinet uppe. Men har man varit ledig några veckor och ska sätta i gång igen då är det läskigt. Då kan jag få tankar som att nu ska jag kliva in i Globen inför 8 000 personer och det är bara jag där och tänk om jag kommer av mig. Det är nog en anledning till att många komiker är arbetsnarkomaner, det blir lite läskigt om man pausar.”
… om Elefanten i rummet fungerade lite som tröst under den tuffa period när Anna Kinberg Batra avgick: ”Ja, kanske det. Eller snarare som terapi. Det är inte bara det här med att bli avsatt utan alla de här åren. Det är en ganska hård press på en familj när någon har den typen av jobb. Dygnet runt är det livvakter och medietryck och de måste reagera på saker som händer i omvärlden direkt oavsett om det är julafton eller mitt i semestern. Då är det definitivt lite terapi att stå och prata om det.”
… varför så många bra komiker kommer från Skåne: ”Det är väldigt lustigt. Förklaringen är kanske att Lund till exempel är en så liten stad att man kan få tillgång om man vill hålla på med till exempel närradio och studentradio som jag gjorde. Samtidigt är det tillräckligt stort för att man ska kunna misslyckas och ändå hitta ny publik.”
… vad han har med sig från Lund i sin karriär: ”Jag kom på hela idén med stand up när jag gick på Spyken och var med i gymnasiespexet. Det var första gången jag stod på scen och upptäckte att oj, jag hade hittat något och folk skrattade. Det är den känslan jag egentligen vill åt hela tiden.”
… favoritplatser i Lund: ”Det finns många! I dag åt jag till exempel lunch med min pappa och sedan gick vi i Botan och det var den perfekta tiden, det hade precis regnat och alla blommor doftade. Och även om jag varit här mycket genom åren eftersom jag har mina föräldrar kvar här så blir det alltid någon slags promenad längs memory lane när jag går i stan.”
… det blir någon ny stor show som Elefanten i rummet i framtiden: ”Det vågar jag knappt tänka på, men visst om jag efter lite vila får inspiration och nya idéer och sakta men säkert samlar ihop till en ny show så vill jag det. Men jag vill inte tvinga mig själv eller sätta ut ett datum. Idéerna måste får komma ur lite lustfylld ledighet.”

Finalen för Elefanten i rummet blir för storpublik på Sparbanken Skåne arena i Lund men när jag träffar David Batra veckan innan är det Lunds stadsteater som gäller. Det är ett par timmar kvar till kvällens föreställning och vi sätter oss i logen med varsin kopp kaffe och pratar om hur allt började och vad som händer när saker inte riktigt blir som man tänkt sig.
Elefanten i rummet, som har underrubriken ”han som är gift med henne” skulle från början handla hur det är att vara gift och dela vardagsliv med en politiker och partiledare. Men bara ett par veckor före premiären avgick Batras fru, Anna Kinberg Batra, som moderaternas partiledare och han fick skriva om delar av showen.
– Det fina med stand upp är att man bestämmer själv och kan stryka och ändra som man vill, det är lyxigt, säger David Batra och fortsätter:
– I början när jag körde Elefanten handlade också första kvarten mycket om det här skeendet när Anna avgick men sedan kändes det ganska snabbt förlegat att prata om så då tog jag bort det. Sedan har jag fortsatt att ändra lite då och då, tagit bort småsaker och finslipa skämt.

David Batra beskriver Elefanten i rummet som en i grunden generell och ganska tidlös stand up-show.
– Den har elefanten i rummet som tema, sånt som alla tänker på men ingen vill prata om. Politikgrejen och min frus jobb har hela tiden bara varit en del av den, förklarar han. Samtidigt kommer namnet därifrån och visst är det lite av en röd tråd.
Störst inspiration hittar David Batra oftast just i vardagen och i det personliga.
– Visst skruvar man till det för att det ska bli roligt men det börjar oftast i en sann upplevelse eller känsla. Är det inte det tror jag att det är svårt att få publiken med sig. Ju mer personlig man vågar vara desto roligare blir det.

Finns det gränser för hur personligt det kan vara?
– Allt man skriver måste testas hela tiden. Kanske känner man själv att något är lite över gränsen, men så tar man mod till sig och använder det och märker att publiken skrattar på rätt sätt och tycker att det är genuint roligt. Ibland märker man tydligt att det blir pinsamt också och just därför är det också läskigt att testa.

Vad är värst? Att publiken bara är helt tyst?
– Ja, absolut! Det står jag inte ut med så när jag provar nytt material blir det ofta bara några minuter i taget. Då gör det inte så mycket om de minuterna faller platt, man kan ändå ta hem det i slutet.

Att nytt material måste testas så mycket gör att det tar lång tid att sätta ihop en show som Elefanten i rummet.
– Ofta börjar arbetet med att man tänker och får lite idéer, berättar David Batra. Sedan skriver man ner dem. Då sitter jag ofta med telefonen och författar skämten. Sedan kommer testandet och det gör man på klubbar och krogar och i kortare föreställningar. Sakta men säkert har man sedan fått ihop material till en show och då gäller det att sätta ihop det på ett bra sätt och hitta en röd tråd. Allt det här tar minst två år.

Måste du testa på alla inblandade – som din fru i det här fallet?
– Vissa saker får man göra det med, annars blir det taskigt. Men annat provar jag först på publik för att se om det över huvud taget är kul. Fungerar det och jag känner att det här är bra får jag gå hem och fråga. Vid ett tillfälle när jag höll på och testade inför Elefanten dök Anna faktiskt oväntat upp i publiken. Plötslig såg jag henne och två stora säposnubbar när jag stod där på scen och då tänket jag ”Hur fan ska jag göra det här nu?”.

Hur gjorde du?
– Jag körde ändå men det blev lite konstigt. Anna är 1.82 meter lång och hade två stora säpobiffar bredvid sig så de där 200 i publiken tittade mer bakåt på dem än på mig.

Samtidigt som David Batra har rest Sverige runt med Elefanten i rummet har han också hunnit med att göra tv-serien Världens sämsta indier, sitta i Talangjuryn och göra en podcast där han tillsammans med komikerkompisar letar landets minsta nyheter i olika lokaltidningar.
Och så har han också provat stand up i Indien – på engelska.
– Jag hade en rolig upplevelse för ett år sedan när jag uppträdde i Globen på lördagen, flög till Indien på söndagen och samma kväll gjorde stand up på ett ställe där vi var åtta komiker och tio-tolv personer i publiken, berättar han med ett stort leende. Det var en bra kontrast, man kom ner på jorden.
– Sedan har jag varit på andra ställen i Indien med lite mer folk men jag är nybörjare där och får be om att få komma och göra fem-tio minuter på olika ställen, berättar han vidare. Det är väldigt roligt och känns lite som när jag började uppträda i Sverige att – jäklar, shit det här fungerar! Det är också en kul känsla att sitta i köket innan med de andra nybörjarkomikerna. Ibland har jag nästan glömt att jag är på andra sidan jorden. Det är samma samtal, samma atmosfär som att sitta i ett kök i Lund eller Malmö och prata med kollegorna där.

Oavsett vilka olika projekt han blir indragen i så ser David Batra stand up som sitt riktiga jobb.
– Allt det andra är sidoverksamhet som visserligen är jättekul men man är beroende av andra människor och av att någon kanal ska vilja ha det, säger han. Stand up är däremot ens eget. Det är klart att man är beroende av publiken men jag skulle inte sluta även om publiken blir mycket mindre. Jag har inga problem med att stå i en liten lokal och uppträda för en liten publik. Det har varit det vanligaste det senaste 20-25 åren och jag är glad bara man kan göra skämt som fungerar. Att Elefanten i rummet skulle avslutas på hemmaplan var inte planerat från början men när möjligheten på arenan i Lund dök upp tänkte David Batra att det skulle vara kul med en riktigt stor final. Och han utlovar både överraskningar och hemliga gäster.
– Det finns många bra komiker i Skåne och många kanske tror att någon av dem kommer att dyka upp men så mycket kan jag avslöja som att det inte blir någon av dem, säger han lite kryptiskt. Det skulle vara det enkla så jag tänker överraska ännu mer.
Efter finalföreställningen ska David Batra göra några framträdanden på mindre stand up-klubbar.
– Det blir lite tillbaka till verkligheten att stå där för några hundra halvfulla människor en tisdagskväll, säger han med ett skratt. Men det blir bara några gånger innan sommaren för att sätta i gång hjärnan och börja fundera lite nytt. Sedan blir det sommarlov ungefär tre månader framåt och då blir det bara vila.

David Batra:
Född: Lund 1972
Bakgrund: Skånsk stand up-komiker, uppvuxen i Lund och utbildad till civilekonom. Gjorde debut som komiker på hotell Kramer i Malmö 1994. Fick sitt stora genombrott i humorserierna Räkfrossa och Kvarteret Skatan. Har bland annat medverkat i På minuten, Parlamentet, Roast på Berns. Han har också lett humorprogrammet Morgonsoffan, gjort stand up-turné med Robin Paulsson, varit sommarvärd i Sommar vid två tillfällen samt medverkat i flera filmer och också spelat i Svarte orm på scen och skrivit flera humorböcker, senast Nu är toan i Tierp invigd (2016).
2017 hade han premiär för humorshowen Elefanten i rummet som han har turnerat med sedan dess. Han gjorde också tv-serien Världens sämsta indier förra året och sitter i juryn för Talang samt har en podcast.
Aktuell: Med finalföreställningen av Elefanten i rummet fredag 17 maj på Sparbanken Skåne arena i Lund.
David Batra om …
… att stå ensam på scen i 90 minuter: ”När man är mitt uppe i det och gör massor av föreställningar tänker man inte så mycket på det, då har man adrenalinet uppe. Men har man varit ledig några veckor och ska sätta i gång igen då är det läskigt. Då kan jag få tankar som att nu ska jag kliva in i Globen inför 8 000 personer och det är bara jag där och tänk om jag kommer av mig. Det är nog en anledning till att många komiker är arbetsnarkomaner, det blir lite läskigt om man pausar.”
… om Elefanten i rummet fungerade lite som tröst under den tuffa period när Anna Kinberg Batra avgick: ”Ja, kanske det. Eller snarare som terapi. Det är inte bara det här med att bli avsatt utan alla de här åren. Det är en ganska hård press på en familj när någon har den typen av jobb. Dygnet runt är det livvakter och medietryck och de måste reagera på saker som händer i omvärlden direkt oavsett om det är julafton eller mitt i semestern. Då är det definitivt lite terapi att stå och prata om det.”
… varför så många bra komiker kommer från Skåne: ”Det är väldigt lustigt. Förklaringen är kanske att Lund till exempel är en så liten stad att man kan få tillgång om man vill hålla på med till exempel närradio och studentradio som jag gjorde. Samtidigt är det tillräckligt stort för att man ska kunna misslyckas och ändå hitta ny publik.”
… vad han har med sig från Lund i sin karriär: ”Jag kom på hela idén med stand up när jag gick på Spyken och var med i gymnasiespexet. Det var första gången jag stod på scen och upptäckte att oj, jag hade hittat något och folk skrattade. Det är den känslan jag egentligen vill åt hela tiden.”
… favoritplatser i Lund: ”Det finns många! I dag åt jag till exempel lunch med min pappa och sedan gick vi i Botan och det var den perfekta tiden, det hade precis regnat och alla blommor doftade. Och även om jag varit här mycket genom åren eftersom jag har mina föräldrar kvar här så blir det alltid någon slags promenad längs memory lane när jag går i stan.”
… det blir någon ny stor show som Elefanten i rummet i framtiden: ”Det vågar jag knappt tänka på, men visst om jag efter lite vila får inspiration och nya idéer och sakta men säkert samlar ihop till en ny show så vill jag det. Men jag vill inte tvinga mig själv eller sätta ut ett datum. Idéerna måste får komma ur lite lustfylld ledighet.”