Annons

Staten måste ge mer stöd till kom­munerna

Opinion När an­delen äld­re blir högre sam­ti­digt som även barn och ung­domar blir fler får var­je yr­kes­ar­be­tan­de fler att för­sörja över skatt­se­deln.
Opinion • Publicerad 15 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Eko­no­mi­rap­porten från Sve­ri­ges kom­muner och lands­ting (SKL) re­do­visades i mån­dags. Som van­ligt varnar SKL för stora un­der­skott som kräver stora skat­te­höj­ningar för kom­munerna

Risken med de åter­kom­man­de larmen är att SKL ropar på vargen så ofta att rege­ringen slutar lyssna. Men visst finns det fak­torer som ger an­led­ning att varna.

Annons

När an­delen äld­re blir högre sam­ti­digt som även barn och ung­domar blir fler får var­je yr­kes­ar­be­tan­de fler att för­sörja över skatt­se­deln. Efter­som det är kom­munerna och re­gi­onerna som har hu­vud­an­svaret för så­väl skola som äld­re­om­sorg och sjuk­vård, som dessa grupper an­vänder mest, ökar kost­naden ex­tra myc­ket.

För kom­munerna kommer ock­så flyk­ting­mot­tag­ningen att leda till ökade kost­nader när många pas­se­rat två­års­gränsen och statens di­rekta bi­drag upp­hör utan att alla kommit i jobb och där­för blir be­ro­en­de av för­sörj­nings­stöd, som kom­munerna står för.

Att kom­mun­sek­torn år pressad visas av att var fjär­de kom­mun gick med un­der­skott för­ra året och näs­tan hälften av re­gi­onerna. Det be­ror inte över­allt på bristande eko­no­misk styr­ning i vissa kom­muner.

Eko­no­mi­rap­porten läggs fram i ett läge där statens ekonomi byggts upp till att vara myc­ket stark, sam­ti­digt som kom­mun­sek­torn utarmas av allt fler stat­liga krav utan full­stän­dig fi­nan­sie­ring, inte bara på flyk­ting­om­rå­det.

Där­för är kravet från SKL helt rim­ligt, att staten måste öka stödet. En del av ök­ningen kan ske ge­nom att om­vandla riktade bi­drag till all­mänt bi­drag, vilket borde vara ett för fi­nans­mi­nis­tern bil­ligt men bra sätt att ge ett ef­fek­tivare stöd till kom­mun­sek­torn. De riktade bi­dragen leder ofta till ökade kost­nader för den kom­mu­nala verk­sam­heten.

I ja­nu­a­ri­av­talet mel­lan rege­ringen och C och L utlovas för­stärk­ning av de all­männa bi­dragen till kom­munerna. Det måste fi­nans­mi­nis­ter Magdalena Andersson leva upp till.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons