Annons

Ny ordförande vill vända spiralen uppåt

Osby • Publicerad 16 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Carl Magnus Nilsson är vd för två kommunala bolag, Fjärrvärmeverket och Industrihus, på halvtid.

På den andra halvtiden driver han en egen firma.

Annons

– Enligt min uppfattning ska samhället, i vårt fall Osby kommun, vara i symbios med näringslivet, som är största skatteintäkten för kommunen, säger han.

Carl-Magnus Nilsson säger att nu är det en ny politisk styrning i kommunen, Carl-Johan Löwenberg är ny näringslivssamordnare och de är ganska många nya i styrelsen för Osby Näringsliv.

– Jag tror att vi ska driva frågorna på ett annat sätt, inte emot kommunen och inte emot upphandlingsformerna utan fokusera på det som är positivt och försöka bryta den negativa spiralen.

Efter ett turbulent klimat mellan företagare i kommunen och Osby kommun vill Carl-Magnus Nilsson nu lägga allt det bakom sig. Han säger att upphandlingen med Skanska gav upphov till en negativ spiral.

– Det är synd att det blev så mycket fokus på rankningen av företagens attityd gentemot kommunen, man behöver vara mer vidsynt.

– Näringslivet och kommunen är beroende av varandra. Politiker, tjänstemän och näringslivet förstår det. Men det är en lång process att vända en attityd, en ”never ending story”.

Sammanfattningsvis vill Carl-Johan Nilsson arbeta konkret och effektivt, fokusera på det som är positivt, försöka vända spiralen uppåt och odla goda kontakter med kommunen och näringslivssamordnaren.

Carl-Magnus Nilsson har inte ambitionen att bli en ny Lars Ericsson.

– Vi är två olika personer och det kommer nog bli en del förändringar. Jag kommer inte synas utåt så mycket som Lars Ericsson har gjort. Jag vill helst att Osby näringslivs arbete ska synas genom det vi gör och det resultat det medför.

Innebär det problem med att sitta som ordförande i Osby Näringsliv, samtidigt som du är vd för Fjärrvärmeverket och kommunrevisor?

Annons

– Nej, jag har kollat upp det med SKL, Sveriges kommuner och landsting, och enligt dem är det förenligt att sitta på alla tre posterna. När eventuellt jäv uppkommer får jag avstå från att vara med och fatta beslut då.

bild 1/2
Fjärrvärmeverket invigdes 1985. FOTO: SUSANNE GÄRE
Carl-Magnus Nilsson (M), vd Fjärrvärmeverket och ny ordförande i Osby Näringsliv. 		              Foto: Susanne Gäre
Fjärrvärmeverket invigdes 1985. FOTO: SUSANNE GÄRE
Carl-Magnus Nilsson (M), vd Fjärrvärmeverket och ny ordförande i Osby Näringsliv. 		              Foto: Susanne Gäre
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons