Broby

Tomt i Broby har fått nya ägare

Artikel Broby Fastigheten på adressen Västraby 1068 i Broby har fått nya ägare.

PREMIUM

Fastigheten på adressen Västraby 1068 i Broby har fått nya ägare. Köpare är Jarl och Karolina Sjunnesson, 51 och 48 år, och säljare är Sigvard Carl-Gunne Charlon Fälthammar. Köpet blev klart i april 2019 och priset blev 50 000 kronor. Tomten är 607 kvadratmeter stor.

FAKTA

Fakta:

Datum: 2019-04-15

Typ: Småhusenhet, byggnadsvärde under 50 000 kr

Överlåtelse: Vanligt köp

Pris: 50 000 kr

Taxeringsvärde: 15 000 kr

Adress: Västraby 1068, Broby

Kommun: Östra Göinge

Beteckning: Västraby 10:22

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Stolpe ut för Quaison – måltorkan fortsätter

Robin Quaison, Mainz, i duell med Hoffenheims Sebastian Rudy under lördagens Bundesligamatch. Gästande Hoffenheim vann med 1–0.
Robin Quaison, Mainz, i duell med Hoffenheims Sebastian Rudy under lördagens Bundesligamatch. Gästande Hoffenheim vann med 1–0.
Fotograf: Sascha Steinbach/AP/TT
Sport
Sport Fjärde raka utan seger och ännu en mållös match för Robin Quaison.
Den svenske landslagsanfallaren och hans Mainz har det kämpigt i botten av tyska Bundesliga.
Gästande Hoffenheim vann med 1–0.

Det börjar osa katt för Mainz i bottenstriden av den tyska högstaligan. Lördagens förlust hemma mot Hoffenheim innebär att laget i än högre grad än tidigare måste slita om det inte ska bli nedflyttning till Zweite Bundesliga.

Fortfarande är Mainz på säker mark på femtonde plats, men i och med att Werder Bremen samtidigt tog en viktig bortaseger (1–0 mot Schalke) är nu alla tre lagen som jagar – Bremen, Paderborn och Düsseldorf – blott en poäng bakom Mainz. Samtliga tre har dessutom en match till godo på Robin Quaisons lag.

Svenskt stolpskott

Just Quaison delar Mainz tunga trend. Sedan ligan återstartade för två veckor sedan har svensken kammat noll målmässigt samtidigt som laget bara skrapat ihop två poäng på fyra matcher.

Matchen mot Hoffenheim var svängig. Gästerna hann med att missa två ypperligare lägen att ta ledningen – straffbom av Steven Zuber och missat friläge av Robert Skov – innan togolesen Ihlas Bebou satte segermålet, 1–0, i den 43:e minuten.

Knappt tio minuter tidigare var Robin Quaison ytterst nära att i stället ge Mainz ledningen. Men svensken, som ligger fyra i skytteligan på tolv gjorda mål, fick se sin välslagna frispark gå i insidan av stolpen och snöpligt studsa längs mållinjen och ut.

Sänkta löner

Redan senare på lördagen riskerar Mainz att trilla ner på än mer osäker mark. Men då krävs det att Düsseldorf, 16:e i tabellen, skräller borta mot serieledande Bayern München i kvällsmatchen.

Bayern har ett hårt grepp om ligatiteln efter segern i toppmötet mot Dortmund nyligen. Man har sju poängs försprång till just Dortmund inför helgens matcher.

Ekonomiskt går det inte lika bra. Redan i april gick Bayern München-spelarna med på att sänka sina löner med 20 procent för att hjälpa klubben under coronakrisen.

Nu har Bundesligastjärnorna accepterat en ytterligare minskning av lönekuvertets storlek.

– Det är väldigt tillfredställande att se hur vårt lag förstår situationen och är beredda att ge upp en del av lönen till slutet av säsongen, säger ordförande Herbert Hainer enligt AFP.

Hainer avslöjar inte storleken på den andra lönesänkningen.

Sport

Brittisk elitidrott kan starta på måndag

Galopptävlingar på Newmarket kan bli det första stora brittiska idrottsevenemanget efter omstarten nästa vecka. Arkivbild.
Galopptävlingar på Newmarket kan bli det första stora brittiska idrottsevenemanget efter omstarten nästa vecka. Arkivbild.
Fotograf: AP/TT
Sport
Sport

I går fick svensk idrott klartecken för att starta sin elitverksamhet igen den 14 juni.

I dag fick brittisk idrott grönt ljus – redan från måndag.

"Väntan är över. Brittisk sport ska snart vara tillbaka på ett säkert och noga kontrollerat sätt", säger kulturminister Oliver Dowden i ett uttalande på departementets webbplats.

"Tävlingar och matcher sker inför lyckta dörrar. Det är nu upp till varje idrott att bekräfta att de kan möta kraven och sedan bestämma när det är bäst för dem att starta".

Premier League-fotbollen har satt den 17 juni som ett preliminärt startdatum för omstarten. Det första stora evenemanget väntas bli galopptävlingarna på Newmarket den 6 juni.

Utrikes

Svensk journalist träffad av gummikula i USA

Polisen avfyrar tårgas vid protesterna i Saint Paul i Minnesota på fredagen.
Polisen avfyrar tårgas vid protesterna i Saint Paul i Minnesota på fredagen.
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes En svensk journalist har träffats av polisens gummikula under oroligheterna i Minneapolis i USA.
– Plötsligt smällde det, jag föll ihop och tappade alla grejer. Jag kände att jag var träffad i benet, säger Expressens korrespondent Nina Svanberg till den egna tidningen.

Hon berättar att hon befann sig tillsammans med en större grupp journalister då poliser och polisfordon närmade sig.

– Det var en grupp journalister som fotade polisen, det var uppenbart att vi var media. Plötsligt smällde det, säger Svanberg till Expressen.

Norska VG:s utsända fotograf Thomas Nilsson var på plats med Nina Svanberg och beskriver hur polisen sköt tårgas mot dem.

– Plötsligt träffades hon av en gummikula i låret. Hon sjönk ihop lite och jag kastade mig ner på marken. Polisen fortsatte att skjuta i vår riktning. Vi beslutade att springa till andra sidan gatan för att söka skydd, säger han till VG.

Enligt Nilsson ska han samtidigt ha upptäckt att någon siktade på honom med ett lasersikte. Han beskriver situationen som överraskande och att polisen måste ha sett att de var från pressen.

– Jag hade på mig två kameror, presskort runt halsen och hade hjälm och gasmask. Vi tog bilder och uppförde oss på ett annat sätt än demonstranterna, säger han.

Utrikes

Orons Minneapolis mobiliserar nationalgardet

Poliser och demonstranter i Los Angeles på fredagen.
Poliser och demonstranter i Los Angeles på fredagen.
Fotograf: Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minnesota mobiliserar delstatens hela nationalgarde för att stoppa kaoset i Minneapolis efter fyra dagar av förstörelse.
En svensk journalist har träffats i benet av en gummikula från polisen.

Oroligheterna har utlösts av polisers ingripande som dödade den svarte mannen George Floyd. Våldsamheter eskalerade natten till lördagen i Minneapolis trots utegångsförbud och oron spreds till ett 30-tal städer i USA.

Delstatens guvernör Tim Walz och Minneapolis borgmästare Jacob Frey fördömer mordet och kräver att rättvisa skipas. En av poliserna har gripits.

Sprida förstörelse

Men staden har tappat kontrollen över kaoset. Walz och Frey säger att aktivister utifrån har kommit till Minneapolis för att sprida förstörelsen och oro.

– Det tillåter vi inte, det tillåter inte Minnesotas invånare. Jag har därför beordrat att hela styrkan inom delstatens nationalgarde ska mobiliseras, säger Walz och lägger till att det aldrig tidigare hänt i delstatens historia.

Han säger att fredliga manifestationer välkomnas, och att lugn ska skapas i Minnesota för att hedra den döde George Floyds minne.

Borgmästare Jacob Frey fördömer dem som rest till staden för att förvärra läget:

– Deras mål är utlösa våldsamheter. Om ni i Minnesota är oroliga så förstår jag det. Vi måste se till att våldet och förstörelsen stoppas.

På frågan om hur stor insatsen är svarar general Jon Jensen att nationalgardet i delstaten har 13 200 aktiva, men att inte samtliga är tränade för denna typ av insatser.

Guvernör Walz säger att han talat med president Donald Trump, men att Walz väljer att inte kalla in det federala gardet. Självkritiskt säger de två ledarna att man missbedömt våldsamheterna och haft för lite personal.

Expressenreporter träffad

Det nattliga kaoset i storstaden Minneapolis och dess tvillingstad St Paul är svårt att överblicka. Fotograf Thomas Nilsson, som arbetar för norska tidningen VG på plats i Minnesota, säger att den svenska journalistkollegan Nina Svanberg från Expressen har träffats av en gummikula. Han själv har haft lasersikte riktat mot sig, trots att det tydligt framgår att han är journalist.

I fronten mellan våldsamma demonstranter, myndigheter och journalister försöker borgmästaren och guvernören att påminna om betydelsen att värna om den döde George Floyds minne och se till att samhället och polisens roll ändras i grunden, bort från våld och rasism.

Men de främst nattliga protesterna som sprids i USA har hittills krävt ytterligare två dödsoffer.

I bland annat Chicago och Memphis har stora demonstrationer anordnats. Även i Detroit har det varit protester och i samband med det sköts en 19-årig man ihjäl under oklara omständigheter. Enligt polisen ska någon ha skjutit från en bil mot folkmassan där mannen befann sig, skriver The Detroit News.

I Oakland gick minst 7 500 personer ut på gatorna för att demonstrera, och i samband med oroligheterna blev två federala väktare skjutna. En av dem dog, skriver CNN. Gripanden ska ha genomförts men polisen är i övrigt förtegen om händelsen.

Martin Yngve/TT

Marc Skogelin/TT

Poliser drabbade samman med protestanter utanför CNN:s huvudkontor i Atlanta på fredagen.
Poliser drabbade samman med protestanter utanför CNN:s huvudkontor i Atlanta på fredagen.
Fotograf: Mike Stewart/AP/TT
Demonstrationer i Minneapolis under fredagen.
Demonstrationer i Minneapolis under fredagen.
Fotograf: Julio Cortez/AP/TT
Demonstrationerna mot polisövervåld spred sig till Detroit under fredagen.
Demonstrationerna mot polisövervåld spred sig till Detroit under fredagen.
Fotograf: Nicole Hester/AP/TT
Bilar sattes i brand i Atlanta i samband med de stora protesterna under fredagskvällen.
Bilar sattes i brand i Atlanta i samband med de stora protesterna under fredagskvällen.
Fotograf: Ben Gray/AP/TT
Minnesota guvernör Tim Walz beordrar delstatens hela nationalgarde mobiliseras för att stoppa oroligheterna i Minneapolis.
Minnesota guvernör Tim Walz beordrar delstatens hela nationalgarde mobiliseras för att stoppa oroligheterna i Minneapolis.
Fotograf: Glen Stubbe/AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i USA

George Floyds död i måndags är bara ett i raden av uppmärksammade fall i USA där polis använt övervåld mot svarta. Här är några av fallen de senaste åren.

Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.

Augusti 2014: tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

Juli 2015: polisens dödskjutning av Sam DuBose i Cincinnati i Ohio får stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA.

Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.

Några dagar senare skjuts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträcker sig efter sitt körkort.

September 2016: i staden Tulsa, Oklahoma filmas en dödsskjutning från en polishelikopter. I videon syns en 40-årig svart man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.

Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.

April 2018: Polis i New York skjuter ihjäl en man i stadsdelen Brooklyn. I handen håller mannen ett rör som polisen misstänker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.

Under våren 2020 har flera fall där svarta far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet. I Kentucky tog sig exempelvis tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne. I Georgia utredde polis och åklagare till en början inte det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur.

Inrikes

45 nya rapporterade dödsfall i covid-19

Dödssiffran i covid-19 i Sverige är nu 4 395 personer. Arkivbild.
Dödssiffran i covid-19 i Sverige är nu 4 395 personer. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare 45 personer som smittats av coronaviruset har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Dödssiffran stiger därmed till 4 395 personer.

Sedan utbrottet startade har totalt 37 113 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 055 personer har fått eller får intensivvård, enligt de senaste siffrorna.

Av de avlidna är 2 418 män och 1 977 kvinnor. Männen dominerar även bland de intensivvårdade: 1 519 av dem är män medan 536 är kvinnor.

Däremot är kvinnorna i klar majoritet bland de bekräftat smittade, med 21 998 fall mot 15 115 män.

Det är sedan tidigare känt att män av olika orsaker blir mer allvarligt sjuka än kvinnor i covid-19 – bland annat för att män i högre utsträckning har hjärt- kärlsjukdomar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Inrikes

Båt kantrade i Hornavan – en saknas

Det pågår en omfattande sökinsats efter en person som saknas efter att en båt kantrat i Arjeplogs kommun under lördagsmorgonen. Arkivbild.
Det pågår en omfattande sökinsats efter en person som saknas efter att en båt kantrat i Arjeplogs kommun under lördagsmorgonen. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes

En person saknas efter att en båt kantrat i Riebnesviken i Hornavan i Arjeplogs kommun. Ytterligare två personer var på båten men kunde räddas, skriver lokala medier.

Larmet kom vid tio-tiden på lördagsmorgonen.

Räddningsinsatsen avslutades på eftermiddagen eftersom möjligheten att hitta den saknade personen vid liv bedömdes som utesluten.

"Polisen har kvar dykare på platsen som söker efter kroppen. Anhöriga är underrättade", skriver polisbefälet Henrik Fahlén på polisens hemsida.

Hässleholm

Cruisare samlas trots inställd Power Meet

Vid Björkvikens badplats vid Finjasjön hade många samlats och hade en trevlig eftermiddag med fika och grillar. Spontancruising i Hässleholm. Foto: Stefan Sandström
Fotograf: Stefan Sandström
Hässleholm
Hässleholm Trots inställd Power Meet har många bilentusiaster tagit sig ut på gatorna i Hässleholm.

– Det är rätt så många bilar ute, exakt hur många är svårt att säga, men ett antal hundra, säger polisen Pär Cederholm

Läget är enligt honom lugnt och polisen hoppas att folk ska hålla sig till reglerna.

– Så länge folk håller sig i sina bilar och följer trafikreglerna är det lugnt men man får inte samlas över 50 personer på till exempel en parkeringsplats, säger polisen Pär Cederholm.

Lugn eftermiddag och glest mellan bilarna i centrala Hässleholm. Spontancruising i Hässleholm. Foto: Stefan Sandström
Fotograf: Stefan Sandström

Om det bildas större folksamlingar kommer polisen i första hand att ha en dialog med de inblandade.

– Planen är att prata med dem och säga vad som gäller, säger Pär Cederholm.

Strax efter 16.30 hade ett 80-tal bilar samlats vid Finjasjön enligt polisen ledningscentral.

– Vi har patruller på plats där men jag har inte fått in några rapporter om ordningsstörningar, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen.

Utrikes

Bombdåd mot journalister i buss – två döda

Afghanistans huvudstad Kabul.
Utrikes
Utrikes

En journalist och chauffören av en minibuss har dödats i ett sprängdåd i Afghanistans huvudstad Kabul. Flera medarbetare på kanalen Khurshid TV färdades i bussen då en vägbomb briserade.

Sex personer skadades i dådet.

Ingen organisation har tagit på sig lördagens attentat.

Förra året dödades två personer som var anställda av tv-kanalen i en liknande attack.

Talibanerna och andra fundamentalistiska våldsrörelser angriper regelbundet journalister. Det hittills dödligaste året för mediemedarbetare var 2018, då 15 journalister dödades i landet, enligt organisationen Reportrar utan gränser.

2016 styrde en självmordsbombare in sin bil i en minibuss som skjutsade medarbetare vid Afghanistans största privata tv-bolag, Tolo TV. Sju journalister dödades. Talibanerna hävdade efter dådet att Tolo publicerat "propaganda" för USA och den afghanska regeringen.

NÄSTA ARTIKEL