Annons

Stans nyaste lunchställe en dag från stängning

Hässleholm • Publicerad 17 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Pop up-restaurangen är ett samarbete mellan restaurangskolan i Hässleholm, HessleCity och Hässleholms kommun. Ett sätt att marknadsföra skolan, samtidigt som eleverna får värdefulla kunskaper, och tomma lokaler i centrum kommer till användning.

– Eleverna har varit med hela vägen, från att skicka in ansökningar till att göra menyer och beställningslistor, säger Mikael Nertlinge, ansvarig lärare på restaurangskolan.

Annons

Redan när portarna till gamla Nyfikets lokaler i Kulturhuset öppnades vid 10 var där gäster.

– Vi har haft en jämn ström, konstaterar Nertlinge mellan diskomgångarna när Norra Skåne tittar in vid 11:30.

Då är det lunchgäster vid samtliga bord, även om inte alla stolar är upptagna. Kön ligger konstant runt ett handfullt antal gäster som väntar på att få beställa.

I nästa sekund beställs de sista ryggbiffarna.

– Det fanns mat till alla, även om vissa grejer tog slut, konstaterar Nertlinge när det stängts, diskats och sammanfattats för dagen.

– Och vi kommer att jobba på exakt samma vis nästa vecka. Vi plussar inte på mer mat, för det handlar om att detta ska vara roligt för eleverna, fortsätter han.

Ruljangsen sköts av skolans treor med assistans av Mikael Nertlinge och serveringsläraren Susanne Ekman. Studenten närmar sig, och efter att portarna nästa fredag stängts efter restaurangens andra öppna dag så är den stängd för gott.

– Vi dyker upp och vi försvinner, det är det som är tanken bakom det hela. Det är det som är charmen, säger Nertlinge.

Är det något som kommer att ändras på till nästa fredag?

– Vi kommer att utvärdera mer i veckan och fila på vissa grejer, men överlag är vi väldigt nöjda, säger Mikael Nertlinge.

bild 1/5
Det är inte bara lunch som serveras på restaurangen. Foto: Lars-Åke Englund
Det gamla kulturkaféet kom till användning.
Serveringen är öppen också nästa fredag.
Ansvarig lärare Mikael Nertlinge tillsammans med treorna i köket. Foto: Lars-Åke Englund
Eleverna får värdefull praktisk kunskap genom pop up-restaurangen, när nu bara veckor återstår till de tar studenten. Foto: Lars-Åke Englund
Det är inte bara lunch som serveras på restaurangen. Foto: Lars-Åke Englund
Det gamla kulturkaféet kom till användning.
Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons