Falska nyheter

utgivarkrönika

Utsatt för falska nyheter eller ”fake news” idag?
Ja, risken är stor. Begreppet är högaktuellt men egentligen inte nytt. Att medvetet ljuga och desinformera är ett beprövat knep, inte minst i krigs-och kristider. Det handlar om att frisera sanningen och sprida lögner för att få fördelar när det gäller pengar, makt och ideologi.
Den moderna varianten av begreppet falska nyheter ”fake news” syftar ofta på försök att splittra och polarisera genom att misstänkliggöra och misskreditera meningsmotståndare och inte minst; traditionella media. Ingrediensen i en vällagad ”fake news”-anrättning är en riktig nyhet i botten, men vriden, toppad och vinklad till att passa ett syfte. Som att svartmåla grupper som judar, homosexuella, feminister, köttproducenter, muslimer, politiker, media och gärna enskilda journalister.

Exempel: I januari 2017 rapporterade bland andra Norra Skåne från Heliga trefaldighets kyrka i Kristianstad att ”Besökare har bajsat och onanerat i kyrkbänkarna. Använda kanyler har hittats på golven”. Det handlade alltså främst om att missbrukare burit sig illa åt i kyrkan.
Via en så kallad ”trollfabrik” i Makedonien fick händelserna en helt annan laddning. Efter falskskrivning i Makedonien påstods att kyrkan upplåtits åt muslimska flyktingar som kissat, bajsat och onanerat i kyrkbänkarna. Det finns andra exempel, som att Sveriges statsminister Stefan Löfven bar en klocka av märket Patek Philippe, värd cirka 270 000 svenska kronor, en nyhet som fick stor spridning på sociala medier. Men nyheten stämde inte. Klockan var ingen Patek Philippe och statsministern hade haft klockan sedan 1990-talet.

Falska nyheter och fake news är precis motsatt till hur seriösa medier som Norra Skåne arbetar.
Vi skriver fel, missuppfattar och trampar i det så kallade klaveret ibland. Detta är dock aldrig något som görs medvetet för att tillskansa tidningen eller någon annan fördelar.
Gör tidningen fel rättar vi och det finns alltid en ansvarig utgivare, i Norra Skånes fall jag, att utkräva juridiskt ansvar av. Så fungerar det inte på sociala medier, i trollfabrikerna eller vid bitterarga svenska köksbord. Där skriver man precis hur man vill för att uppnå syften på uppdrag av sig själv eller av andra.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du badat mycket i sommar?

Loading ... Loading ...