Eira Tronäss och Lena Westerberg i ett hav av plantor som i dag är till salu (billigt!) på Sösdaladagen.Foto: Hans Bryngelson
Stickade kläder som ska skickas vidare till behövande världen runt.Foto: Hans Bryngelson

Deras plantor hjälper många

sösdala I åtta år har de odlat upp grönsaksplantor och perenner för att sedan sälja. Av behållningen har garn köpts in och damer stickat barnkläder som gått till behövande.
Men behållningen har också skänkts till en mängd olika välgörande ändamål.

– Vi säljer på vårmarknaden i Sösdala, Sösdaladagen och under mat- och hantverksmässan på Vannaröds slott, berättar Lena Westerberg och Eira Tronäss som på eget initiativ startade plantskola som blir till hjälp.
Dagen innan Sösdaladagen (som är i dag) besöker tidningen Lena och Eira. Det är hemma hos Lena som växterna planteras som frön och sedan får växa till sig.
Lena sätter alla frön tidigt i januari och fyller därmed sin tvättstuga i källaren med plantor. När de så småningom har tagit sig flyttas de upp och ut till uterummet och trädgården som snart fylls av gröna växter.

Nu har lagret tunnats ut, efter två försäljningstillfällen. Men flera sorters tomater, chili, paprika finns kvar liksom en mängd perenner och annat grönt.
– Förhoppningsvis får vi mycket sålt i morgon (läs i dag) under Sösdaladagen.

Om Lena är odlaren så är Eira den som sköter inköp och logistik. Hon inhandlar garn och distribuerar detta till ett tiotal kvinnor som sitter hemma och stickar under året. Det blir stickade barnkläder och lite annat.
– För många av våra stickerskor är detta en välkommen sysselsättning, inflikar Lena.
De stickade barnkläderna går till behövande länder genom Pingstkyrkans. PMU:s, försorg. Det finns också privatpersoner som tar lite extrabagage när de reser till exempelvis Thailand.
De besökande Tjernobylbarnen brukar också få med sig lite stickade kläder hem.

Årligen får Lena och Eira ihop ungefär 10 000 kronor på sin försäljning. Men att köpa garn för alla pengarna låter sig inte göras. Därför skänks delar av pengarna till välgörande ändamål, både lokalt och globalt.
– Både vi och alla som stickar är glada över att få hjälpa till i det lilla, säger de båda damerna.

Dagens fråga

Vill du ha söndagsöppet på Systembolaget?

Loading ... Loading ...